Smittskyddet: "Det går att ordna säkra salstentor"

Det går att ordna coronasäkra salstentor. Det handlar enligt Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare, om hur bra man kan upprätthålla avstånden.

Salstentor i coronatider har blivit en infekterad fråga.

Salstentor i coronatider har blivit en infekterad fråga.

Foto: UHR/Stefan Hörberg/Rithuset AB

Uppsala2020-11-28 19:59

Det har varit en del upprörda känslor bland studenter som upplever att de tvingas skriva salstentor i en miljö som de upplever som osäker ur coronasynpunkt.

Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare, säger dock att salstentor inte är något som är mer riskfyllt än många andra saker man gör i sin vardag.

– Det är en lång glidande skala med risker för smitta. Ska man leva garanterat riskfritt ska man sitta ensam ute i skogen, eller aldrig någonsin gå utanför dörren. Men allt vi gör handlar om att väga risk och nytta mot vart annat. Människors liv och studier måste fortsätta.

undefined
Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare.

– Jag tror att det är fullt möjligt att arrangera coronasäkrade salsskrivningar. Det handlar om hur stor lokal det är och hur stort avstånd man håller mellan varandra, säger Anna Gillman.

Vad är ett smittsäkert avstånd?

– Två meter. Det är som i andra sammanhang. På en meters avstånd är risken att smittas liten. Sen minskar den för varje ytterligare decimeter.

Några studenter har sagt att de tänker skriva tentan även om de har symtom. Hur säkert blir det?

– Det är viktigt att institutionen ordnar så att man kan göra examinationen vid ett annat tillfälle så att man minimerar risken att studenter går dit med symtom. I vanliga fall brukar det vara en omtenta vid ett tillfälle i början av terminen. Men nu kan det vara bra med flera tentatillfällen efter någon vecka för att minimera riskerna.

Studenter i riskgrupper har känt sig utsatta. Är det lika säkert för dem?

– Risken att smittas är inte större om man är i en riskgrupp. Det handlar om risken att sjukdomen får ett allvarligt förlopp om man blir sjuk. Men det beror på vilken riskfaktor man pratar om. Den i särklass viktigaste riskfaktorn är ålder, och studenter är inte en ålderskategori med ökad risk.

En studie vid Akademiska sjukhuset indikerade att viruset kan spridas över längre avstånd, gör det att man ska vara oroligare?

– Det man har funnit är att nukleinsyra från virus har vädrats ut från patientrummen i ventilationssystemet. Men man har inte lyckats odla viruset och man vet inte hur länge de överlever. Studien gjordes i en miljö där de mest covidsjuka vårdas, med mest tänkbara virusutsöndring från patienterna. I den miljön ska man ha andningsskydd när man vistas. Exakt vilka slutsatser man ska dra av den studien vet jag inte, och det får man fråga dem som har gjort den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!