Så vitt känt är de två fallen som nu analyserats de första som dokumenterats i Sverige. Tidigare har den nya omikronvarianten, som kallas BA.2, hittats i Norge och Danmark. Den har också fått stor spridning i Calcutta i Indien, där den på kort tid kommit att utgöra 80 procent av omikronfallen i staden.
Det är ännu för tidigt att säga om fynden i Uppsala kommer att få den skenande smittspridningen att accelerera ännu mer. Data från Indien, där den snabbt ökat sin andel av omikronfallen, indikerar att den nya varianten kan vara ännu mer smittsam än omikron. Det finns dock inget som tyder på att den ger upphov till allvarligare sjukdom än den ursprungliga omikronvarianten.
Johan Lennerstrand, docent vid mikrobiologen på Akademiska sjukhuset, säger att det kräver en djupare sekvenseringsmetod än den gängse för att man ska upptäcka BA.2-varianten. Det här innebär att mörkertalet kan vara stort.
– Vi har precis svarat ut resultatet. Vi har inte hunnit kontakta smittspårningen än, säger Patrik Ellström, även han docent på mikrobiologen.
Eftersom smittspårarna inte fått informationen om den nya virusvarianten går det heller inte att säga om de två fallen som hittats har någon koppling eller inte.
– Det vi kan säga är att de här två proverna togs vid nyår. Sekvenseringen tar längre tid än pcr-analysen, vilket gör att det blir en fördröjning. Det kan mycket väl finnas fler fall i Uppsala nu, säger Julia Bergholm, som också deltagit i arbetet med sekvenseringen.