I en nyutkommen rapport från Socialstyrelsen framkommer det att pandemin påverkat i vilken mån de äldre har ansökt om äldreboende och hemtjänst. Under förra året minskade antalet som flyttade in på äldreboende i region Uppsala med 23 procent jämfört med medelvärdet för åren 2014-2019. Det är något som Yvonne Jonsson, avdelningschef på äldreförvaltningen i Uppsala kommun, kan bekräfta.
– Vi såg att antalet beviljade ansökningar i Uppsala kommun minskade med fyra procent 2020 jämfört med 2019.
Hon säger att de kunde se ett samband mellan pandemin och oviljan att söka om en plats på äldreboende. I samtal med brukare har anställda på kommunen hört att folk uttryckt en rädsla för att bli smittade.
– Man vill och vågar inte bo på ett boende. Det var tydligast under förra våren när pandemin drog igång ordentligt. Men det har hämtat hem sig nu.
Även antalet personer som fick sin första hemtjänstinsats minskade. Siffrorna i regionen visar 32 procent färre jämfört med medelvärdet för åren 2014-2019.
– Ungefär 200 brukare med serviceinsatser sa upp dem runt april förra året. Det är insatser som städning och inköp där de såg att de kunde lösa det på annat sätt, säger Yvonne Jonsson.
Samtidigt som antalet brukare minskade ökade omfattningen av den utförda hemtjänsten. Under förra året utfördes det mellan 63 000 och 69 000 timmar hemtjänst i månaden.
– Vi tror att det hänger ihop med att man inte ansökte om vård- och omsorgsboende. Istället behöll man hemtjänstinsatser med omvårdnad.
I Socialstyrelsens rapport tror man att minskningen kan komma att medföra en framtida ökning av sökande till äldreboenden. Men inom Uppsala kommun är man inte särskilt oroad för att det kommer bli en kommande anstormning av sökanden.
– Vi har ett överskott på platser i kommunen. Det är inget som behöver planeras då platserna finns tillgängliga. Allt som tiden går tror jag också folk uppfattar att det inte pågår smittspridning överallt och samtidigt. Vi har 36 olika äldreboenden i Uppsala och det har inte varit smitta på alla dem, säger Yvonne Jonsson.
Inte heller tiden det tar att behandla ansökningar kommer påverkas menar hon.
– Vi har en tid för hur långt det ska ta att handlägga ett ärende och det är ungefär två till tre månader. Men det kan gå snabbare också.