Plötslig ökning av covidpatienter på Akademiska

I helgen tog antalet inlagda covidpatienter ett rejält skutt uppåt efter att ha legat på en låg nivå hela sommaren. Orsaken är ett klusterutbrott.

Fredrik Sund, chef för infektionsavdelningen på Akademiska sjukhuset, säger att man får räkna med att klustersmitta kan medföra att fler covidpatienter tidvis skrivs in på sjukhuset.

Fredrik Sund, chef för infektionsavdelningen på Akademiska sjukhuset, säger att man får räkna med att klustersmitta kan medföra att fler covidpatienter tidvis skrivs in på sjukhuset.

Foto: Staffan Claesson/Emma Åhman/Montage

Uppsala2021-08-31 11:07

Fredrik Sund, chef för infektionskliniken vid Akademiska sjukhuset, betonar att även om det i princip innebär en fördubbling av antalet patienter så är det fortfarande låga nivåer det handlar om. De patienter som skrivits in i helgen har också haft kontakt med varandra och har förmodligen smittats vid samma tillfälle.

– Så här kommer det att se ut när smittan sprids i kluster. Vi fick in fyra patienter som alla har ett epidemiologiskt samband med varandra. Just nu är det åtta smittsamma covidpatienter på sjukhuset, säger Fredrik Sund.

I regionens officiella statistik räknar man även in dem som haft covid den senaste månaden och som läggs in på sjukhus, även om de inte vårdas för covid. I de siffrorna finns just nu 13 covidpatienter, varav 10 på covidavdelning.  

En av de inlagda patienterna ska enligt uppgift vara fullvaccinerad. Övriga patienter ska vara ovaccinerade eller ofullständigt vaccinerade.

– Det bekräftar den tendens vi har sett. Inget vaccin skyddar hundraprocentigt. Den absoluta majoriteten av covidpatienterna vi sett är sådana som inte är fullvaccinerade, säger Fredrik Sund.

Nationell statistik från Folkhälsomyndigheten visar att 9 procent av de konstaterade covidfallen efter halvårsskiftet har drabbat personer som fått båda vaccindoserna. 64 procent av de smittade har varit helt ovaccinerade. Enligt myndigheten är det ett förväntat utfall när vaccinationstäckningen ökar i befolkningen.

Hur oroade är ni över utvecklingen?

– Om smittspridningen fortsätter att öka kommer det att vara några personer som blir svårt sjuka. Det är klart vi är på alerten vad som kan ske i samband med terminsstarten. Men än så länge är det en klusteraktig spridning av smittan. Om vi ska bromsa smittspridningen är framgångsfaktorn att få fler att vaccinera sig, säger Fredrik Sund.

Antalet nya covidfall i länet ligger fortsatt på en stabil nivå. Sedan den 13 augusti har veckosiffran över antalet nya fall ökat från 170 till 188. Mats Martinell, medicinskt ansvarig på provtagningsenheten, säger att det är glädjande.

– Det ser lite bra ut till och med. Vi är glada så länge det är plant, säger han.

Trycket på provtagningen har dock varit fortsatt högt och drop in-provtagningen är stängd.

– Vi bygger ut kapaciteten för att kunna möta efterfrågan, säger Mats Martinell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!