– Vi ser en tydlig ökning av covid-19 i länet och tyvärr är denna ökning störst i våra mest utsatta områden, säger Mats Martinell som är ansvarig läkare på Region Uppsalas provtagningsenhet.
Regionen har många metoder för att mäta hur smittspridningen utvecklas. Bland annat räknar Regionen på hur många bekräftade fall som rapporterats de senaste 14 dagarna per 100 000 invånare. Då får man fram vad som kallas för incidensvärdet, som i genomsnitt har stigit med över 20 procent i länet, från 477 till 574 den senaste tvåveckorsperioden.
– Anledningen till att man använder det måttet är för att kunna jämföra olika orter, stadsdelar och kommuner som inte är lika stora. Det visar en trend och vi bedömer incidens som relevanta och tillförlitliga siffror även i områden som har färre än 100 000 invånare, säger Mats Maritnell.
På flera håll i länet ser det illa ut. I Älvkarleby kommun rapporteras det knappt dubbelt så högt antal fall per capita som länssnittet– 1 004 covidpositiva per 100 000 invånare.
Men toppar listan gör fyra stadsdelar i Uppsala. I Nyby mätte 1 206 fall per 100 000 invånare och Löten hade 1 214 fall. Ökningen är att betrakta som mycket snabb, menar Region Uppsala. Incidensen i Lindbacken är ännu högre, med 1 332 fall. Högst upp på listan befann sig Vårdsätra/Södra Gottsunda med 1 485 fall per 100 000 invånare – nästan tre gånger så högt som länssnittet.
– Det är oroande med tanke på att det rör sig om mycket tätbefolkade områden och en population med hög andel inom kontaktyrken med begränsade möjligheter att arbeta hemifrån. Kan man inte jobba hemifrån är risken större att man smittar andra – exempelvis innan man visar symtom, säger Mats Martinell.
Uppsalaborna har redan fått hårda restriktioner på sitt kulturlivet, kollektivt resande och socialt umgänge. Tusentals arbetar hemifrån och sjuktalen är fortsatt höga för minsta förkylningssymtom. Nu hoppas Mats Martinell att Uppsalaborna kan begränsa sin umgängeskrets ytterligare.
– Man ska hålla sig till den bubbla av människor man brukar umgås med, kanske kan man se över och minska bubblan ytterligare, och undvika inomhusaktiviteter som gym och träning. Det är viktigt att barnen får vara ute och röra sig på påsklovet, men med en begränsad umgängeskrets, säger han.