För några dagar sedan rapporterades att ett flertal partier med ostron från en odlare i Frankrike var smittade med Norovirus eller vinterkräksjuka. De smittade ostronen har bland annat sålts till Sverige och under februari ska flera restauranger och butiker i Uppsala ha köpt ostron från odlaren. Nu misstänker miljöförvaltningen att flera personer i Uppsala har blivit smittade av viruset.
– Under torsdagsmorgonen fick vi in en anmälan om tre personer som misstänks ha blivit smittade av Norovirus efter att ha ätit ostron på en restaurang i Uppsala, säger Yvonne Linné, miljö- och hälsoinspektör vid Uppsala kommun.
LÄS MER: Ostron innehöll kräksjukevirus
Det var i början av februari som smittan i ostronen upptäcktes i Frankrike. När UNT är i kontakt med miljöförvaltningen visar det sig att sju restauranger och butiker i Uppsala har köpt in ostron från leverantören.
– Det är minst fyra restauranger och tre butiker i Uppsala som har köpt in ostron från den här leverantören. Under de senaste veckorna har vi fått in fem anmälningar från personer som har blivit sjuka efter att ha ätit ostron och en anmälan från en person där det skulle kunna vara kopplat till ostron. Det är såklart svårt att säkert säga, men eftersom personerna ätit ostron i anslutning till att de insjuknat är det stor sannolikhet att det rör sig om ostron från den franska leverantören.
Leverantören har återkallat ostronen och har stoppat all försäljning. Nu arbetar miljöförvaltningen på Uppsala kommun med att utreda incidenterna i Uppsala.
– Jag har inte gjort alla intervjuer med personer som misstänks vara smittade ännu, men vi följer upp de anmälningar vi får in. Det värsta borde vara över - så länge det inte finns fler smittade partier som inte har återkallats.
Om man misstänker att man har blivit smittad säger Yvonne Linné att man ska vara vaksam eftersom viruset är väldigt smittsamt.
– Norovirus är oerhört smittsamt och kan smitta i flera dygn efter man har blivit symptomfri. För att undvika att sprida smittan vidare ska man stanna hemma och vara noggrann med handhygienen. Det är mekanisk handtvätt med tvål och vatten som gäller. Om man tror att man har blivit matförgiftat eller smittad av Norovirus kan man kontakta oss vår matförgiftningstelefon på 018-21 21 21.
Utbrottet har enligt Yvonne Linné inget med restaurangerna och butikernas livsmedelshantering att göra.
– Det handlar om smittade livsmedel och det är svårt att veta om ostronen är smittade innan. Det har inget med livsmedelshanteringen att göra.