Smitta spred sig på ungdomshem - nio smittades

Ett ungdomshem i Uppsala drabbades av covidsmitta som började med att en vikarie testades positivt. Trots tilltagna smittskyddsåtgärder insjuknade tre ungdomar och sex i personalen. "Självklart blir man skakad", säger verksamhetschefen Simon Widberg.

"Vi har följt rekommendationerna vi fått från kommunen och gjort mer än det generella på enheten. Men uppenbarligen har det inte varit tillräckligt", säger verksamhetschefen Simon Widberg.

"Vi har följt rekommendationerna vi fått från kommunen och gjort mer än det generella på enheten. Men uppenbarligen har det inte varit tillräckligt", säger verksamhetschefen Simon Widberg.

Foto: Henny Bucht

Uppsala2021-03-05 20:25

Det var i mitten av januari som en vikarie uppvisade symtom på covid-19, dagen efter sin arbetsdag på ungdomshemmet. Senare samma dag testades han och provet visade positivt.

– Det är inte första gången vi haft personal som testats positivt, det har skett flera gånger utan att någon blivit smittad, säger Simon Widberg, verksamhetschef vid Övernäs akut- och utredningshem.

undefined
"Vi måste följa kraven som finns från kommunens sida och ibland kan man tycka att de skulle behövas fler åtgärder. Men det är svårt att säga", säger Simon Widberg.

Kort därefter insjuknade en ungdom och lämnade prov som även det visade positivt. Verksamheten vidtog åtgärder för att isolera ungdomen från övriga ungdomar och personal. Den personal som gav vård till den smittade ungdomen fick bära skyddsutrustning. Men trots åtgärderna började fler ungdomar och personal uppvisa symtom.

– Många av ungdomarna har svårigheter med impulskontroll och begåvning vilket gör att de har svårt att förhålla sig till hygienreglerna om att hålla avstånd och tvätta händerna, säger han.

Totalt tre ungdomar och sex i personalen uppvisade positiva prover på covid-19 under en veckas tid. Tre ungdomar och 24 i personalen, inklusive vikarier, blev exponerade för smittan men smittades inte.

– Vi har följt rekommendationerna vi fått från kommunen och gjort mer än det generella på enheten. Men uppenbarligen har det inte varit tillräckligt. Svårigheterna med våra ungdomar är att de inte klarar av att hålla avstånd.

Perioden under utbrottet blev svårjobbad enligt honom.

– Vi fick kalla in mycket extra vikarier då vi inte kan lägga ned verksamheten. Ungdomarna har ingenstans att ta vägen och vi måste fortsätta bedriva vård. Det har varit ansträngande för många men vi har tagit oss igenom det. Självklart blir man skakad och är ännu mer angelägen om att skärpa rutinerna för att begränsa risken för smitta igen.

I dagsläget är alla tillfrisknade och återställda. Men en del personal drabbades värre och är trötta.

– Jag försöker vara lyhörd och göra det jag kan för att gå personerna tillmötes så att de ska känna sig trygga på jobbet. Men vi måste också följa kraven som finns från kommunens sida och ibland kan man tycka att de skulle behövas fler åtgärder. Men det är svårt att säga, säger Simon Widberg.

Han har gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket och även uppmanat personalen som smittats att göra en anmälan om arbetsskada.

Covid-19 anmälningar

Totalt 13 468 anmälningar relaterade till covid-19 har Arbetsmiljöverket fått in sedan corona bröt ut från olika arbetsplatser i landet. Flest är anmälningarna inom branschgruppen vård och omsorg; sociala tjänster, med 7249 anmälningar, följt av gruppen utbildning med 2800 anmälningar.

Inom just kategorin öppna sociala insatser för barn och ungdomar med sociala problem har det gjorts sju anmälningar till Arbetsmiljöverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!