Varningen om stor risk för gräsbrand gäller från torsdag eftermiddag i Uppsala län utom Upplandskusten.
Anledningen är att bränder lätt kan uppstå och spridas i det torra fjolårsgräset.
– Det är på ställen där det är barmark. De områdena får man vara extra försiktig med, och även ställen där solen legat på, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.
LÄS MER: SMHI: Stor gräsbrandsfara i Uppsala
För att en gnista ska uppstå så här års, behövs mer än solens strålar, berättar Johan Svebrant, brandingenjör vid Uppsala brandförsvar.
– I regel behöver det vara mer än solen, det kan vara en gnista orsakat av en glasskärva som reflekterar mot solljuset, att någon eldar och tappar kontrollen, en kastad fimp eller att den är anlagd.
Ytterligare en ingrediens är torr luft - och det är det så här års.
Hittills har Uppsala brandförsvar ryckt ut på en gräsbrand. Den inträffade 26 februari, samma dag som SMHI utfärdade en gräsbrandsvarning över Uppsala län.
Gräsbranden inträffade på ett gräsområde nära E4:an i Årsta, i östra Uppsala.
Huruvida den allra första gräsbranden inträffade extra tidigt i år, har Johan Svebrant inga uppgifter på och hänvisar till SMHI.
Men vad är din känsla, är det tidigt eller inte?
– Nej, jag vill inte prata om känslor faktiskt. Men generellt sett torkar gräset ut snabbare än marken så här års och det är därför det kan uppstå gräsbränder, fast det är blött under gräset, säger Johan Svebrant.
SMHI har ingen statistik för om det är tidigt med gräsbrandsrisk för just Uppsala. Däremot, sett till hela landet, har det varit ovanligt tidigt med gräsbrandsrisk.
I somras var det extremt varmt och torrt och gräset brändes upp av hettan. Generellt finns heller ingen koppling till fjolårssommarens väderläge.
– Nej, det sambandet finns inte. Gräset är dött, oavsett om det varit en torr sommar eller inte. Torkan i fjol påverkade fram för allt grundvattennivån, säger Jon Svebrant.