SMHI granskar luften vid Uppsalagata

Uppsala kommun beställer en specialstudie av SMHI för att få besked om hur luften på Kungsgatan påverkas av nya byggplaner i centrum.

En del av sparbankshuset rivs och ersätts med ett nytt kontorshus. Vy från Kungsgatan norrut. Slutligt utseende bestäms senare.

En del av sparbankshuset rivs och ersätts med ett nytt kontorshus. Vy från Kungsgatan norrut. Slutligt utseende bestäms senare.

Foto: Illustration: Sweco

Uppsala2018-01-26 16:00

Genom en tredimensionell så kallad CFD-studie hoppas kommunen få svar på hur den planerade utbyggnaden vid sparbankshuset, nära korsningen Kungsgatan - S:t Persgatan, skulle påverka luftföroreningarna. Luften vid Kungsgatan har bland de högsta halterna av partiklar och kvävedioxid i Uppsala.

Som UNT tidigare berättat har kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd varnat för att byggplanerna vid sparbankshuset, tillsammans med andra byggplaner längs gatan, kan vända de senaste årens positiva utveckling för luftkvaliteten. Byggnadsnämndens svar blir nu att låta SMHI utföra specialstudien, som används för att beräkna hur byggnader och omgivning påverkar luftströmmar och spridning av luftföroreningar i särskilt komplicerade byggmiljöer.

En preliminär rapport har enligt kommunen redan pekat på att byggplanerna i själva verket kan leda till förbättrad luftkvalitet. Förklaringen är att en del av husfasaden mot Kungsgatan öppnas, enligt förslaget till detaljplan.

Plan- och byggnadsnämnden väljer också att banta en del av det nya kontorshus som föreslås i hörnet S:t Persgatan - Kungsgatan, där ett parti av det befintliga sparbankshuset från 1960-talet rivs. Länsstyrelsen anser att nybygget skulle bli för dominerande intill det kulturhistoriskt värdefulla gamla tingshuset från 1903. Byggnadsnämnden vill inte sänka maxhöjden på det planerade sexvåningshuset men sänker delar av huset mot tingshuset och gatan. Enligt nämnden ger det en rimlig avvägning mellan behovet av arbetsplatser i centrum och skydd för stadsbilden.

– Vi måste se till att vårt näringsliv har rätt möjligheter att växa. Med de här satsningarna ser vi till att skapa plats för fler jobb och dessutom en ännu mer levande innerstad, säger byggnadsnämndens ordförande Erik Pelling (S) i ett pressmeddelande.

Förslaget till detaljplan ställs nu ut för granskning då grannar och andra på nytt får lämna synpunkter. Kristdemokraterna i byggnadsnämnden reserverade sig mot beslutet och vill först undersöka om den planerade nybyggnaden kan sänkas med en våning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!