– En del patienter upplever säkert problem med att behöva byta läkemedel, men förhoppningvis har de flesta förståelse för beslutet. Det finns till exempel andra paracetamolprodukter som alternativ till Alvedon 665, säger Ulla Wändel Liminga, ämnesområdesansvarig för farmakologi/toxikologi vid Läkemedelsverket i Uppsala och medlem av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s säkerhetskommitté.
EU-kommissionen fattade nyligen beslutet att från 1 juni dra in försäljningstillståndet för Alvedon 665 och några liknande preparat som inte har saluförts i Sverige.
Beslutet togs efter en rekommendation från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, som på initiativ av det svenska läkemedelsverket utrett frågan om säkerhetsproblem med Alvedon 665.
I likhet med flera andra mediciner innehåller Alvedon 665 den sedan mer än 100 år använda smärtlindrande substansen paracetamol. Till skillnad från andra paracetamol-produkter frisätter Alvedon 665-tabletterna sitt paracetamol långsammare i kropppen, vilket ger smärtlindring under längre tid och gör att tabletterna inte behöver tas lika ofta.
Denna möjlighet till enklare dosering kan ha bidragit till att Alvedon 665 i Sverige ökat i popularitet under flera år. Förra året skev läkare ut den medicinen för långtidsbehandling av cirka 150 000 patienter.
I normala doser ger paracetamol sällan biverkningar, men vid kraftig överdosering kan substansen skada levern. Sedan länge finns därför – oftast väl fungerande – rutiner för hur sjukvården ska behandla akuta fall av paracetamolförgiftning för att därmed förhindra leverskador.
För några år sedan började dock Giftinformationscentralen få in rapporter om att dessa rutiner verkade fungera dåligt vid kraftig överdosering av Alvedon 665.
– En nyligen gjord granskning av över 50 svenska fall bekräftar att överdosering av Alvedon 665 ger mer oförutsägbara och därmed svårbehandlade förgiftningsfall än när andra paracetamol-produkter överdoseras. Dessvärre blir handläggningen av dessa annorlunda förgiftningsfall mer komplex och behöver anpassas från fall till fall, säger Ulla Wändel Liminga.
I flera fall har patienter som – av misstag eller medvetet – överdoserat Alvedon 665 fått så svåra leverskador att de dött eller behövt en levertransplantation för att överleva.
– Slutsatsen vi drog i EMA:s säkerhetskommitté och som EU-kommissionen nu alltså instämt i är att fördelarna i form av enklare dosering inte uppväger riskerna som detta läkemedel medför vid överdosering, säger Ulla Wändel Liminga.