Smärtan som förstör sexlivet

Det svider, bränner, sticker och hugger. Det är en brinnande vulva, men inte av upphetsning. Det talas tyst om kvinnlig impotens. Men kvinnor som lider av vestibulit har så ont att sjukdomen förstör sexlivet.

Foto: Kristin Lidström

Uppsala2013-10-01 14:01

På Vulvamottagningen i Uppsala får kvinnor behandling av ett team bestående av läkare, barnmorska och sjukgymnast.
– Kvinnor som kommer till oss har ofta haft smärtan i många år. Många, särskilt yngre, är högpresterande och de har mycket stress i sina liv, säger Gunilla Aneblom, barnmorska med sexologi- och kbt-kompetens vid Akademiska sjukhusets Vulvamottagning i Uppsala.

Gunilla Aneblom träffar kvinnor som på egen hand eller via remiss vänt sig till mottagningen för att bli kvitt sina samlagssmärtor. Det går, men behandlingen kan inte jämföras med att få ett piller och sen bli frisk. Det krävs motivation och en hel del eget arbete. Och har man en partner, är man två om saken.
– Vid första besöket brukar kvinnorna komma ensamma. Lever man i en relation, ser vi helst att ens partner är med i behandlingen, säger Gunilla Aneblom.

Vestibulit är ett smärttillstånd som det talas tyst om, trots att forskarna ser att det ökar i västvärlden och allt fler kvinnor söker också vård för smärtor i underlivet. Studier har visat att mellan 5 och 7 procent av alla kvinnor mellan 20 och 30 år har en överkänslighet i nerverna runt slidmynningen. Men oftast får kvinnor göra många läkarbesök innan de får en diagnos. Den genomsnittliga tiden för hur länge man lidit är mellan fyra och fem år. Under de här åren har mycket hunnit hända med kvinnans självbild och samliv. En del kvinnor ser som sin enda utväg i att gå celibat för att slippa smärtan. Många stänger av tankarna på kroppens nedre del och låtsas som den inte finns
– Självbilden och tankarna kring sig själv som sexuell varelse är ofta låg. Känslor av att vara värdelös som kvinna och att inte duga är vanliga. Sen kan det bli till en ond cirkel, att ha sex utan att vara upphetsad leder till att kvinnan spänner sig och det gör smärtsamt ont att genomföra ett samlag, säger Gunilla Aneblom.

Smärtan är koncentrerad kring slemhinnorna vid ingången till slidan. Men det handlar inte bara om att sex blir en pina för kroppen. Det kan också vara omöjligt att föra in någonting i slidan, som till exempel en tampong eller ett finger på grund av överkänsliga slemhinnor. Det kan också göra ont med vid en gynekologisk undersökning, att bära tajta jeans eller att cykla och rida.

På läkarspråk har vestibulit döpts om till PVD, Provocerad vestibulodyni. ”Provocerad” står för att det gör ont vid slidöppningen först vid beröring. Vestibulodyni betyder smärta i slidöppningen, oftast koncentrerad kring punkter i bakre delen av slidöppningen, där de drabbade kvinnorna har utvecklat extra känsliga nervändar på just det stället.

Det finns många frågetecken kring vad som orsakar vestibulit och det finns inte heller en gemensam nämnare. Men klart är att många av kvinnorna sedan tonåren har haft många och upprepade svampinfektioner som behandlats med receptfria svampmedel. Upprepade antibiotikakurer, som kan ge svamp och i sin tur besvär är en annan förklaring, liksom överdriven tvättning och att ha behandlats för kondylom.

Därutöver finns livsstilsrelaterade orsaker, som stress och höga prestationskrav. En vardag som präglas av höga krav kan leda till förhöjd spänning i kroppen där också slemhinnorna runt slidan påverkas och kan bli sköra och orsaka smärta vid samlag. I en undersökning kring vestibulit jämfördes halten av stresshormon hos kvinnor med vestibulit och kvinnor med återkommande eller långvarig svampinfektion. Båda grupperna hade lika höga halter av stresshormon som vid långvarig stress.
– Traumatiska upplevelser av sexuella övergrepp kan också finnas med som orsak till smärta, säger Gunilla Aneblom.

Studier visar även att hormonella preventivmedel kan påverka vävnaden negativt.
– Eftersom orsakerna kan vara flera olika från kvinna till kvinna, behöver behandlingen vara individbaserad, det som passar en kvinna fungerar inte alltid för en annan, säger Gunilla Aneblom.

Behandlingen ges av ett team bestående av läkare, barnmorska och sjukgymnast och är uppdelad i flera delar. Dels i form av rådgivning och medicinsk bedömning, dels en psykosexuell kbt-inriktad terapi med mindfulness och olika exponeringsövningar. Kvinnorna får också ökad kunskap om vad som händer i kroppen vid smärttillstånd och fysiologisk behandling med träning av sin bäckenbottenmuskulatur och avspänning.

Behandlingen har visat goda resultat för de kvinnor som fullföljer hela programmet och som tränar mycket hemma.
– Kvinnorna bär på ett kroppsminne av att samlag är lika med smärta. Behandlingen går därför delvis ut på att vänja kroppen vid ofarlig beröring och att prova att tänka i nya banor. Genom att sakta vänja kroppen vid kontrollerad, ofarlig beröring, kan det bildas nya kroppsminnen där kroppen inte längre behöver vara på sin vakt, säger Gunilla Aneblom.
– Det viktiga är att kvinnan får gott om tid att vänja sig vid att ha sex på egna villkor, att hon kan känna lust och lär känna sin egen kropp. Det gäller att lyssna på sin kropp och bara ha sex när man verkligen har lust, säger Gunilla Aneblom.

FAKTA: VESTIBULIT

Vestibulit är känt sedan 100 år tillbaka men sedan 1990-talet har allt fler kvinnor i västvärlden sökt vård för smärtor i underlivet.

Samlagssmärta drabbar allt fler unga kvinnor mellan 16 och 35 år. Många svampinfektioner kan vara den utlösande faktorn som gjort att slemhinnorna kring slidan blivit irriterade. Sexuella övergrepp är ingen vanlig orsak men det förekommer. Man behöver inte ha haft sin sexdebut för att uppleva smärtorna. En utvärdering vid Vulvamottagningen i Uppsala visar att en av fem kvinnor äter antidepressiva läkemedel och att mer än var tredje kvinna haft upprepade svampinfektioner. Diskussioner förs kring huruvida depression kan leda till vestibulit. Men det är svårt att veta vad som är hönan eller ägget, om man får ont av depressionen eller om det är tvärtom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om