Smarta tunnor sjunger i Skräpkör

Släng ett skräp och få en sångstump, du-du-du-du- du-du-dudududududu-dumm. Smarta soptunnan Jussi står vid Pelle Svanslös park och sjunger sin lilla bas-trudelutt varje gång han får ett skräp.

De smarta soptunnorna kan inte bara sjunga, de kan pressa ihop skräpet och meddela när de behöver tömmas, berättar Per-Rickard Rönnberg.

De smarta soptunnorna kan inte bara sjunga, de kan pressa ihop skräpet och meddela när de behöver tömmas, berättar Per-Rickard Rönnberg.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2016-07-14 10:05

Jussi är en del av kommunens kampanj för att göra Uppsala renast i Sverige. Jussi är också en av tjugo sjungande smarta soptunnor som ingår i Uppsala Skräpkör, som i sin tur är tjugo av totalt 300 smarta soptunnor som står utplacerade runt om i staden.

– Det smarta är sensorerna inne i dem som via personalens ”skräpappar” talar om när tunnan behöver tömmas. Smart är också att sensorerna drivs av solceller, och att tunnorna har en inbyggd komprimator som trycker ihop skräpet vartefter det läggs i, säger Per-Rickard Rönnberg, projektledare för kampanjen Renare Uppsala.

Sedan 2013 har det funnits smarta skräptunnor utplacerade i Uppsala, utformningen varierar. En del har ett handtag med lucka att fälla ut, några har en fotpedal som gör att luckan öppnas, andra en flik att trycka in.

– De flesta av dem är singelenheter, men vi har också 40 trippelenheter som gör det möjligt att källsortera glas, plast och övrigt avfall. I glastunnorna är komprimeringsfunktionen borttagen, vi vill inte ha tunnor fyllda med krossat glas av säkerhetsskäl och för att kärlen skulle bli för tunga, säger Per-Rickard Rönnberg.

De sjungande tunnorna i Skräpkören är nya för i år, och kören gjorde debut sista april då de tog emot besökare vid Resecentrum med ett specialkomponerat sångprogram:

– Det är ”riktiga” körsångare som har sjungit in alla stämmorna, från bas till sopran, men medlemmarna i kören har valt att ännu så länge vara anonyma, berättar Per-Rickard Rönnberg.

Nästa gång Skräpkören, som har en egen facebook-sida, och vanligen är utspridd i parker och på badplatser runt om i Uppsala, kommer att samlas är 12 augusti under evenemanget Walk in the Park.

För medarbetarna på kommunen teknik- & serviceavdelning har de smarta soptunnorna förenklat arbetet då de nu på sina likaledes smarta telefoner kan se när en tunna behöver tömmas. Röd plupp på kartan betyder tömning, gul plupp på väg att bli full, grön plupp plats kvar för mera skräp.

– Att det cirkulerar nycklar till tunnorna bland personer som samlar pantburkar har haft betydelse bara för vår statistik, men det har vi kunnat korrigera för. Skräpet rivs inte ut, snarare minskar skräpmängden. I höst kommer vi att sätta upp pantrör på tunnorna, och då hoppas vi att det problemet avhjälps helt, säger Per-Rickard Rönnberg.

Fakta Smarta soptunnor

2012 inleddes ett försök med smarta soptunnor i Uppsala, försök som var så lyckade att kommunen 2013 köpte 275 tunnor. Nu finns omkring 300 tunnor utplacerade, de flesta inne i staden.

Solceller driver tunnornas sensorer som känner av hur mycket sopor som finns i plastkärlet innanför ytterskalet.

Sensorerna skickar meddelanden till ”sopappen” som tömningsansvariga har på sina mobiler, och då kan tömma när det behövs. De smarta soptunnorna är större än vanliga papperskorgar, och genom komprimeringen av plast- och övrigt skräp ökar mängden skräp som ryms i dem.

Minskat antal tömningar och minskade bensinkostnader gör att stadsbyggnadsförvaltningen sänkt sina kostnader med drygt 400 000 kronor årligen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om