Smarta tunnan ska minska sopberget

Den smarta soptunnan känner av när den är full och ska spara både pengar och miljö. Nu ska det nya systemet testas på flera platser i Uppsala.

Per Järnebrink vid sopkärlet som drivs av solen.

Per Järnebrink vid sopkärlet som drivs av solen.

Foto: Kattis Strömgren

Uppsala2013-05-20 15:43

Har det blivit dags att börja slänga stadens gamla soptunnor? Kanske det, om kommunens satsning på högteknologiska sophanteringskärl faller väl ut. Big Belly Solar har redan slagit, framför allt i USA, men i Norden blir nu Uppsala först ut att pröva det nya systemet som drivs med solcellsenergi.

Den metallicfärgade tunnan återanvänder sin energi för att komprimera avfallet och när den sedan är full skickas ett sms till operatörens dator om att det blivit dags för tömning.
– Tack vare komprimeringen, som tar bort all luft, kan den ta hand om en avfallsvolym fem till sju gånger kärlets storlek. Men lika viktigt är transporterna blir färre. I USA har de städer som infört systemet minskat sina tömningar med mellan 70 och 80 procent, säger Per Järnebrink, som säljer in tunnorna via Rimboföretaget EWF Eco. Han demonstrerade dem i samband med solenergihelgen på Ångströmlaboratoriet under söndagen.

Per Järnebrink visar på sin Ipad hur tunnornas status i en given stad kan övervakas i realtid. Gröna symboler på skärmen betyder att det finns utrymme kvar i kärlen, medan de röda indikerar att tunnan behöver tas om hand.

14 så kallade trippelstationer – med kärl för plast, glas, och brännbart - kommer inom kort att ställas ut på olika platser i centrum, i Stadsträdgården och Vasaparken. Dessutom ska 21 stycken singeltunnor placeras ut för vanlig skräphantering.
– Det här är något vi gör på prov under fem år. Utplaceringarna är provisoriska. Det gäller att hitta rätt ställen i stadsmiljön där de verkligen behövs, säger Uppsala kommuns processledare Patric Andersson.

Kostnaden för att leasa en trippelstation ligger på cirka 1 500 kronor i månaden, medan en singelstation kostar 600 kronor per månad.
I dag ligger den genomsnittliga tömningskostnaden i Uppsala på cirka 40 kronor per dag och kärl.
– Ny teknik är alltid lite dyrare i början. Men det går ganska fort att spara pengar på ett minskat antal transporter, det är där den stora vinningen ligger, säger Patric Andersson.

Men vad händer när inte solen skiner på de solcellsdrivna kärlen?
– Det räcker med två timmars dagsljus om dagen och solen behöver inte skina. Stora snömängder kan ställa till det med ljuset, men det finns ett laddningsbart batteri i tunnan som back up, förklarar Per Järnebrink.

Uppsalabon Lars Lundquist var en av flera nyfikna förbipasserade som passade på att ställa frågor om nymodigheten.
– Jag tycker att det blivit sämre med nedskräpningen i stan. Om detta kan få folk att slänga saker på rätt sätt är det förstås bra, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!