Svarta och vita tejpremsor på golvet visar färdvägarna för små legorobotar på hjul. Vi är inte i ett lekrum utan på Ångströmlaboratoriet och institutionen för informationsteknologi. Robotarna bär smarta telefoner som de pejlar av omgivningen med. De används vid ett stort strategiskt innovationsprogram som styrs från Uppsala Universitet, och vars främsta mål är att skapa nya informationsteknologiska lösningar för industri och näringsliv.
– Sverige ska bli bäst i världen på det vi kallar sakernas internet, eller Internet of Things (IoT). Vi har traditionellt varit duktiga på både IT och industri så förutsättningarna är bra, säger Östen Frånberg som koordinerar projektet.
Nästan allt i vår omgivning kan i dag förses med sensor och chip och kopplas till Internet. Men det handlar inte om att använda din huvudkudde till att surfa på "World Wide Web"- som kanske är vad de flesta förknippar med internet, utan snarare om att kudden kan ta upp och lagra information om hur du sovit under natten.
Smarta föremål kan spara både pengar och resurser. I skogsindustrin används redan tekniken till att bedöma virkeskvalitet och vilket trä som kan användas till vad. Gruvindustrin använder borrar som kan känna av vilka fyndigheter som finns i ett berg. Om man vet i förväg var malmen sitter behöver man inte borra i gråberg i onödan och undviker restprodukter.
– Gruvbolaget LKAB har sagt till att de vill ha en sensor i varje tagg på sina skopor. Det här programmet innebär stor interaktion mellan universitet och näringsliv, vilket gör att teknologin lättare kan anpassas till dem som ska använda den, berättar Per Gunningberg, professor i informationsteknologi vid Uppsala universitet.
Att kunna mäta slitage innan något går sönder är viktigt inom industrin. Med den nya teknologin blir det lättare att avgöra om hur många år kullagret i en vindsnurra behöver bytas eller när en väg behöver asfalteras om.
Ett annat område där IT kan vara till hjälp är sport. Redan i dag använder både elitidrottare och motionärer smarta telefoner som registerar puls, rörelser och hastighet.
– Blir Sverige ännu bättre på IoT kanske vi slår norrmännen i skidåkning nästa år, säger Östen Frånberg.
Finns det risker med att omgivningen blir allt mer uppkopplad?
– Ja, gällande integritetsfrågor. Jag är lite bekymrad över om Facebook och Google kommer att kunna ta in information om individens fysiska och psykiska tillstånd. Att vi är väldigt exponerade för de sidorna syns ju redan på den riktade reklamen där, säger Per Gunningberg.
– Man kan säkert lansera en "dateapp" snart, som känner av intresset hos den man går ut med, ler Östen Frånberg finurligt.
För att minska integritetsriskerna är det viktigt att lagstiftningen hänger med i den tekniska utvecklingen. Enligt Per Gunningberg och Östen Frånberg är nödvändigt att anpassa digital information så att bara utvalda individer kommer åt den.
– Vi måste lära oss att använda tekniken på människans villkor, så att vi kan stå på toppen och klara oss både med och utan den, säger Östen Frånberg.
Det står hur som helst klart att den moderna teknologin kan vara till stor nytta, inte minst vid katastrofer.
– Genom att kunna mäta regnmängder exakt får vi bättre beredskap vid översvämningar. Med sociala medier, mobiler och sensorer blir det lättare att samla och dela information om katastofområden. Vid branden i Västmanland var sociala medier till stor hjälp vid räddningsarbetet, säger Per Gunningberg.