Smarta kläder har koll på hälsan

Den tekniska utvecklingen skapar helt nya möjligheter att hålla koll på vår hälsa. I framtiden kan kläder med inbyggda sensorer fortlöpande känna av en rad kroppsfunktioner och slår larm om något skulle gå snett.

Uppsala2006-10-04 00:00
Det framtidsscenariot tecknar den franske forskare André Dittmar, som på tisdagen föreläste vid de nationella medicinteknikdagarna, som i år hålls i Uppsala.
? Möjligheterna till fortlöpande mätningar med hjälp av icke-invasiva tekniker innebär en revolution inom medicinen, säger han.
I stället för att patienten kommer till läkaren för kontroll kan läkaren kontakta patienten när något verkar onormalt, säger han.
André Dittmar är chef för Institutionen för biomedicinska sensorsystem vid ett nationellt forskningscentrum i Lyon. Institutionen utvecklar, delvis i samarbete med enskilda företag, metoder för att i olika avseenden fortlöpande övervaka människors hälsa.
? Traditionellt kontrollerar vi vår hälsa hos doktorn, som skriver ut mediciner utifrån några enstaka mätvärden. I framtiden kommer i stället läkaren att kontakta patienten när kontinuerliga mätningar i patientens naturliga miljö visar att något inte är normalt, säger André Dittmar.

Sensorer i mattan
En möjlighet är att i till exempel äldreboenden installera apparatur som övervakar vad en boende gör i bostaden.
? Exempelvis kan sensorer i golvmattan användas för att slå larm om den gamle skulle falla och slå sig. Man kan också tänka sig övervakningssystem som slår larm om den gamle inte rört sig under en viss tid, eller varit mycket mindre aktiv än vad han eller hon brukar vara, säger André Dittmar.
Ännu finns inga sådana bostäder, men ett tiotal prototyper till "smarta rum" har byggts och testas i olika försök.
Men de senaste årens tekniska landvinningar ger också förutsättningar för en mer kroppsnära övervakning med hjälp av "smarta kläder".
? Med hjälp av inbyggda elektroder i till exempel en elastisk undertröja kan en rad funktioner mätas, till exempel hjärtfrekvens, andning och syrgasmättnad i blodet mätas. En liten GPS-sändare i tröjan kan också ge information om var bäraren befinner sig, säger André Dittmar.
Det amerikanska försvaret satsar stora summor på att utveckla "smarta kläder" för att hålla koll på om soldater under uppdrag på främmande mark och snabbt kunna få fram hjälp om de skulle skadas eller såras.
"Smarta västar" har också utvecklats för att kunna slå larm när temperaturen kring kroppen stigit så mycket att brandmän riskerar att skadas om de inte avbryter sitt uppdrag.
Men André Dittmar hoppas framför allt att "smarta kläder" ska bli ett hjälpmedel för att övervaka åldringars hälsa. Han betonar dock att det, vid sidan av de rent tekniska frågorna, behövs mer forskning kring hur mätdata ska tolkas och var olika larmgränser ska gå.

Inte storebrors-samhälle
Övervakning med smarta kläder och smarta rum kan lätt föra tanken till ett "Storebror ser dig-samhälle". Men det är en liknelse som André Dittmar inte håller med om.
? Min erfarenhet är att det framför allt är friska människor som inte gillar att bli observerade. Men när jag träffar äldre och sjuka personer brukar de tvärtom tycka att det är bra om de kommer att kunna bli övervakade på detta sätt, säger han.

BAKGRUND


Svensk förening för medicinsk teknik och fysik, MTF, arrangerar sedan några år tillbaka årligen två nationella medicinteknikdagar. I år hålls de i Universitetshuset i Uppsala under tisdagen och onsdagen denna vecka.
Aktiviteterna består av seminarier, föredrag, postersessioner och utställning. Aktuell forskning, industri och medicinsk teknik i sjukvården är teman för parallella sessioner.
I samband med konferensen firade MTF på tisdagen dessutom sitt 50-årsjubileum med jubileumsföreläsningar och bankett på Norrlands nation.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!