Småpartierna enades mot S och M om partistöd

NYHETER. Kommunfullmäktige beslutade under torsdagen att höja partistödet i Sigtuna kommun. Men missnöjet hos de mindre partierna var utbrett.- Alla partier får mer i förslaget, men två partier får mycket mer, sade Olov Holst (SfS).

Uppsala2014-02-18 16:55

Det finns två faktorer i frågan om partistöd som företrädare för kommunfullmäktiges mindre partier särskilt vänder sig emot. Den första handlar om att Socialdemokraterna och Moderaterna, partierna med överlägset flest mandat, får pengamässigt högre ökningar än de andra partierna.
- Jag är inte här efter millimeterrättvisa, att stora partier får mer än små är okej. Det jag är ute efter är att mindre partier ska ges rimliga möjligheter att utöva sina demokratiska plikter, sade Olov Holst (SfS), under debatten.

Enligt honom ställs det allt högre krav på fritidspolitiker, politiken kräver allt mer tid och handlingarna man får att läsa inför möten blir allt mer komplexa. Samling för Sigtuna lade därför fram ett eget förslag för hur partistödet borde utformas som skulle utjämna penningskillnaderna något samtidigt som alla partier skulle få ekonomiskt stöd för att anställa en politisk sekreterare eller avlöna en gruppledare för att arbeta med politiken.

Göran Hammarsjö (S) debatterade emot Samling för Sigtunas förslag. Han sade att det förslag som kommunstyrelsen lagt fram, det förslag som småpartierna vände sig emot, gynnade just de mindre partierna mer än de stora.
- Ett parti med ett mandat får en 59-procentig ökning. Ett parti med tre mandat får 36,40 procents ökning. Ett parti med 23 mandat får 20 procents ökning, sade han.

Den andra delen som de mindre partierna vände sig emot var att de kände sig utestängda då partistödsfrågan avgjordes i förhandlingar mellan Socialdemokraterna och Moderaterna.
- Den traditions om finns i dag, när de två största partierna sitter och förhandlar med varandra, den är faktiskt djupt odemokratisk, sade Bosse Andersson (C).

Han yrkade på att en parlamentarisk grupp med ledamöter från varje parti i kommunfullmäktige skulle inrättas till mars 2011 för att se över partistödet till budgetarbetet till 2012.

Det förslaget röstades ned av Moderaterna och Socialdemokraterna, medan alla andra partier ställde sig bakom det. Moderaterna lovade att återkomma i frågan om en parlamentarisk grupp till 2013, vilket Michael Harvey (KD) och Crister Mattsson (FP) tyckte låg väl långt bort i tiden.

Den höjning av partistödet som till slut klubbades, den som småpartierna var missnöjda med, innebär att grundstödet som varje parti i fullmäktige får höjs till nära 40 000 kronor per år, jämfört med 10 000 kronor tidigare. Stödet varje parti får per mandat i fullmäktige höjs till dryga 32 000 kronor från tidigare 30 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om