Småpartier känner sig motarbetade: "Odemokratiskt"

Småpartierna behöver själva köra ut sina valsedlar – till samtliga 152 vallokaler. "Odemokratiskt" och "miljövidrigt" lyder den hårda kritiken. Men en ändring kan vara på gång.

Claes Littorin, Landsbygdspartiet, utanför valstugan vid Resecentrum.

Claes Littorin, Landsbygdspartiet, utanför valstugan vid Resecentrum.

Foto: Axel Hilleskog

Uppsala2022-08-14 12:00

I en del kommuner i landet kan mindre partier få hjälp med att distribuera sina valsedlar till vallokalerna. Men inte i Uppsala, något som partiföreträdare som UNT har pratat med är mycket kritiska till.

"Odemokratiskt", anser Claes Littorin, Landsbygdspartiet.

Enligt vallagen ansvarar kommunen för att se till att partivalsedlar för de partier som i tidigare val fått mer än en procent av rösterna samt att blanka valsedlar finns på plats.

Det här innebär att mindre partier själva måste köra ut sina valsedlar till vallokalerna. I vissa kommuner har emellertid småpartier möjlighet att någon vecka före valet lämna över dem till kommunen för vidare distribution.   

Stefan Hanna, Utvecklingspartiet demokraterna, menar att kommunen motarbetar nya, ännu oetablerade partier, och ser det hela som miljöovänligt. 

undefined
Stefan Hanna, Utvecklingspartiet demokraterna.

Johan Pelling (S), valnämndens ordförande, är bekant med frågan.  

– Historiskt har vi sagt nej till att göra något utöver den skyldighet vi har enligt vallagen. Det är rent logistiskt bökigt och en väldigt stor mängd valsedlar det handlar om.

Han ser inte Uppsalas hållning som något konstigt och menar att de som utgör undantag är väldigt små kommuner. 

Men han öppnar ändå dörren för att se över frågan ordentligt och att valnämnden har tittat på ett par andra kommuner (Boden och Nacka) och hur de löst det hela. 

– Det pågår diskussioner. Frågan har varit uppe i nämnden och vi har givit i uppdrag till förvaltningen att undersöka vad som skulle krävas för att genomföra en sådan distribution.

undefined
Claes Littorin, Landsbygdspartiet, utanför valstugan vid Resecentrum.

Pelling säger att han har förståelse för företrädarna för de mindre partierna. 

– Vi förstår att det är en utmaning att nå ut. Nämndens åsikt är att det ska vara så enkelt som möjligt för alla, det hör till vårt uppdrag. Men, det måste kunna göras noggrannt och rättvist. Vi kan inte slarva med en sådan här hantering. 

Frågan är inte helt ny. I januari 2020 motionerade just Stefan Hanna om att distributionen borde omfatta "alla partier som ställer upp i allmänna val till samtliga vallokaler". Motionen avslogs.

Hur många vallokaler rör det sig om?

– 152. Jämför med Boden som har 18. Men vi är gärna modiga och blir första storkommunen som gör detta. Vi har ett Europaparlamentsval närmast, så det kan vara ett bra tillfälle, säger Johan Pelling, men betonar att trots att han är optimistisk inte vill föregå något beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!