Smal karriärväg för unga forskare

37 år, småbarnsförälder, meriterad forskare - och ett jobb som tar slut om tre år. Så ser det ut för Charlotta Turner och många unga forskare.- Professorerna vet inte hur det är för unga i dag, säger Charlotta Turner.

Mamma i karriären. Andra barnet Gabriel, 2 månader, får följa med till labbet när mamma Charlotta Turner ska handleda sina doktorander.

Mamma i karriären. Andra barnet Gabriel, 2 månader, får följa med till labbet när mamma Charlotta Turner ska handleda sina doktorander.

Foto: Linus Höök

Uppsala2008-02-14 18:24
En återvändsgränd. Så beskriver Charlotta Turner den typ av anställning som hon och många unga forskare har. Som forskarassistent är hon anställd i fyra år och saknar en väg vidare i karriären. 2010, när hon är 40 år, tar jobbet slut.
- Då har jag 15 års erfarenhet av ett smalt forskningsområde och är verkligen inte särskilt attraktiv inom industrin. Jag får hoppas att det dyker upp en tjänst som lektor ur himlen, säger Charlotta Turner, som har en egen forskargrupp med ett par doktorander vid Uppsala universitets institution för fysikalisk och analytisk kemi.

För att ändå ta sig så långt har hon, som hon säger, fått "harva på" i flera år. Efter sin disputation och ett par års forskning i USA, fick hon söka egna pengar och leva på forskningsanslag ett halvår i taget.
- Så är det jättemånga som har det, och många harvar på längre än jag, säger Charlotta Turner.
I USA finns den väg vidare som saknas i Sverige. När motsvarigheten till tjänsten som forskarassistent, "tenure track", löper ut prövas man för att kunna gå vidare till ett fast arbete, utan tidsbegränsning.
- Då ska man kunna visa att man står på egna ben och har utvecklat något eget. För att gå vidare till en tjänst i Sverige är det tvärtom. Här är man oftast helt beroende av att passa in i det professorn gör, säger hon.

När UNT söker någon som vill ställa upp på en intervju avböjer många för att de inte vill vara kritiska inför sina professorer. Chansen att få en tjänst kan minska.
Ett alternativ är en karriär utomlands. Länder som Japan och Kanada lockar.
- Det finns absolut en flykt till andra länder. Jag och min man funderar på att flytta till USA, säger Charlotta Turner.
Men det finns ljuspunkter, som att stora pensionsavgångar väntar och att Uppsala universitet har god ekonomi och aviserar satsningar på unga forskare.

En statlig utredning gav i höstas också en rad förslag på hur de unga forskarnas situation kan förbättras, bland annat genom att tjänsten som forskarassistent ersätts med långsiktiga tjänster, med en klar väg vidare.
- Jag tror på de förslagen. De skulle göra karriärvägarna tydliga. I dag är allt bara luddigt och osäkert, säger Charlotta Turner.
"Osäkra anställningar gynnar inte forskningen"

Rörligheten inom den svenska högskolan är på tok för liten, och de ungas situation måste förbättras markant. När flera tunga namn från universitetsvärlden sammanstrålade i Uppsala på torsdagen för en debatt om karriärvägar var men helt ense om detta.
- Det är ohållbart som det är nu, osäkra anställningar gynnar inte forskningen, sade bland annat Uppsalaprofessorn Lars Rask, ordförande i Stiftelsen för strategisk forskning.
Debatten arrangerades av Uppsala universitet och Sveriges universitetslärarförbund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!