Småföretag drar nytta av ny Östersjöhandel

Det är framför allt småföretag som kan dra nytta av den ökade handeln med de nyblivna EU-länderna i Östersjöregionen. Men konkurrensen om industrijobben är hård.

Uppsala2004-09-08 00:00
— Närmarknader är viktiga för små företag. När mindre företag växer gör de det över de närmaste gränserna, säger Hubert Fromlet, chefsekonom på Föreningsparbanken.
Hubert Fromlet har tillsammans med ekonomerna Cecilia Hermansson och Jörgen Kennemar skrivit Föreningssparbankens senaste Östersjörapport.
Enligt rapporten, som presenterades på tisdagen, kommer länderna i Östersjöregionen att växa hyggligt både i år och nästa år.
De nya EU-medlemmarna Estland, Lettland, Litauen och Polen fortsätter samtidigt att anpassa sitt regelverk till EU-standard.

Starkt växande
Dessa länders BNP (värdet av alla varor och tjänster) växer starkt med mellan 5,5-7,2 procent i år, enligt Föreningssparbanken. Det kan jämföras med en förväntad BNP-tillväxt i Sverige i år på 3,2 procent.
I Ryssland, som står utanför EU, väntas ekonomin växa med sju procent i år. Det är 1,5 procent mer än vad Föreningssparbanken räknade med i februari.
Samtidigt kan investeringarna i Ryssland påverkas negativt av det säkerhetspolitiska läget med den senaste tidens terrorattacker, enligt Cecilia Hermansson.
— Men Ryssland blir alltmer intressant för svenska företag. Det är ett uppsving för konsumtionen och investeringarna ökar, bland annat inom byggsektorn.

Högt uppsatta ryska mål
Rysslands president Vladimir Putin har satt som mål att minst var tredje ryss ska kunna köpa en modern lägenhet år 2010.
— Att närmare 50 miljoner ska ha en chans att få en modern bostad är ett högt uppsatt mål. Men om delar av det blir av kan det ge effekter i Sverige, säger Cecilia Hermansson.
I rapporten beskrivs Östersjöregionen som dynamisk. Men konkurrensen om industrijobben blir allt hårdare.
Även i Polen och i de baltiska länderna överväger man att flytta industriproduktion till andra länder.
— I Polen, Estland och Lettland diskuterar man också lönekostnader och funderar på om det är dags att flytta ut viss produktion. Det visar hur tuff konkurrensen är, säger Hubert Fromlet.
Han nämner biltillverkaren Skodas planer på investeringar i Indien som ytterligare ett exempel.

Underskattning
Hubert Fromlet anser att politikerna i Sverige underskattar de ökade kraven på ekonomisk reformpolitik.
I rapporten skriver han att biltillverkaren Saabs kris på ett brutalt sätt påminner oss om " att kollektivt självberöm inte hjälper i en allt tuffare global konkurrens".
— Konkurrensen skärps, fler aktörer är på gång och kostnadsjakten i företagen är enorm, säger Hubert Fromlet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om