Full av iver visar Carl-Gustaf Thornström in på den Norénska gården.
– Frågan är: Är jag i stan eller på landet? säger han.
Kanske har du passerat de sneda gamla husen med höga stensocklar på Övre Slottsgatan närmast Svartmangatan och nyfiket undrat vad som finns innanför de gröna dubbelportarna. Det är småfolksgårdar. Där bodde drängar, pigor, studenter, fångvaktare och änkor. De flesta lägenheterna bestod av ett rum och kök och var inte större än friggebodar. Nu är det studentbostäder som moderniserats invändigt.
Calle Thornström viftar med armarna och ur munnen forsar årtal och fakta om husen, människorna som bebott dem, ett havererat innertak, vad renoveringen kostade och hur många spikar han har hamrat in.
– Vi var sex studenter, två ams-gubbar och en elektriker som renoverade husen 1972. Vi lät sätta om 16 kakelugnar, det såg jag till – utan att skryta, säger han.
För att stoppa en planerad rivning av småfolksgårdarna i kvarteret S:t Niklas bildade Calle Thornström 1971 Öfre Slotts Byalag som uppbådade opinion och engagemang.
Nu är han forskare inom genpolitiska frågor på Sveriges lantbruksuniversitet. Han pekar mot våningen där han hade rivningskontrakt som student, visar var Antik-Pelles förråd låg och berättar att luffare Doppen bodde högst upp. Han guidar förbi kåltäpporna i slänten ner mot Kalmar nation. Vi passerar Sotargården som är låst och tar en stentrappa upp till den tredje gården, Rackarnäbben på Övre Slottsgatan 19. Där har en fångvaktare bott som även var bödelns dräng.
Huset på Övre Slottsgatan 19 är det enda i Uppsala med nästan genomgående liggande fönster – den vanligaste fönstertypen på 1600- och 1700-talet. Bottenvåningen var från början ett litet rödfärgat torp med timmerfasad och torvtak.
Det reveterade tvåvåningshuset med inredd vind på Övre Slottsgatan 15 kallas Norénska gården och är en enklare ämbetsmannagård byggd 1846–47. Befolkningen på Övre Slotts var varierad, här bodde inte bara fattiga.
Gårdshuset har samma byggår och var bostad och brygghus. Det sägs att reseskildraren G E Unonius och filosofen Pontus Wikner hyrde in sig i nummer 15.
Calle Thornström poserar för fotografen framför ett falurött plank som han byggt vid kåltäpporna mot Svartmangatan.
– Vi grävde ner två ton cement under staketet så att ingen jäkel skulle kunna öppna planket och få in en bil, säger han trotsigt.
Norénska gården på Övre Slottsgatan 15 byggdes 1846–47. Den äldsta delen av huset på Övre Slottsgatan 19 är känd sedan 1770-talet men kan vara betydligt äldre. Övervåningen byggdes till på 1820-talet. Huset i vinkel mot Svartmangatan byggdes 1869, innan dess låg där en lada med stall, fähus och lider.
UNT guidar: Biljetterna till UNT:s guidade visningar 27 och 28 augusti är slutsålda.
Källor: Bland annat Uppsalas byggnader, utgiven av Uppsala kommuns kulturnämnd i samarbete med Upplandsmuseet.