Småbarnsmor utan bostad

I veckan står småbarnsmamman Jeanette Holmeberg helt utan bostad. Trots att Uppsala kommun beslutat att hjälpa henne med ett kontrakt nekades hon i förra veckan en bostad av Uppsalahem på grund av sina betalningsanmärkningar.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2008-05-20 00:01
Situationen på bostadsmarknaden har hårdnat. Och de som främst kommer i kläm är personer med betalningsanmärkningar eller som av andra skäl behöver hjälp av socialtjänsten med att ordna bostad. Det säger Karin Mansikka, enhetschef inom socialtjänsten i Uppsala.
- Vi märker att det är väldigt ont om bostäder och har haft flera desperata fall i vår. Efter ett par ljusare år har läget förvärrats igen, säger hon.
Jeanette Holmeberg vet precis vad det här betyder i praktiken. Hennes son Emilio har under sitt första levnadsår fått flytta åtta gånger. Sex av flyttarna har Jeanette Holmeberg fixat själv, två har socialförvaltningen ordnat. Nu har hon hamnat i en rävsax, fastlåst mellan kommunen och Uppsalahem.

I februari i år beslutade socialförvaltningen att det fanns skäl att hjälpa Jeanette Holmeberg med ett så kallat bostadssocialt kontrakt.
- Handläggaren sa att kommunen skulle se till att allt var fixat när ett erbjudande dök upp, säger Jeanette Holmeberg.
Men så i förra veckan kom beskedet att hon på grund av sina betalningsanmärkningar nekats ett hyreskontrakt hos det kommunala bostadsbolaget Uppsalahem. Lägenheten gick till någon annan. Kommunen hade alltså inte fört vidare informationen till Uppsalahem om beslutet att hjälpa Jeanette Holmeberg.
- Jag känner det som att jag trängts in i det minsta lilla hörn som går, säger hon. För att lösa den akuta situationen som uppstått hyr Uppsala kommun in Jeanette Holmeberg och sonen Emilio på hotell i veckan. Men en natt är inte löst. Efter det väntar plats på det lägenhetshotell där hon nu bor igen.

Enligt Karin Mansikka har socialtjänsten inte gjort något fel. Jeanette Holmeberg har ställt sig i Uppsalahems kö själv, och ska informera kommunen när hon fått ett erbjudande.
- Men jag kan förstå att hon tror att allt är klart. Det här med kvottilldelning och köer är inte enkelt. Just nu pågår samverkan mellan oss och Uppsalahem där sådant här ska tas upp, säger hon.
Det ovanliga med Jeanette Holmebergs historia är att det vid Uppsalahems avslag inte gavs utrymme för diskussion med socialtjänsten. Först i går måndag inleddes samtal, men då var lägenheten redan uthyrd.
- Jag har inte hört talas om någon som drabbats så här förr, säger Karin Mansikka.

Enligt henne är Uppsalahem nu informerade om förutsättningarna. Men när nästa erbjudande i rätt storlek och hyra dyker upp vet ingen.
- Jag har stått i Uppsalahems kö i två år. Det här var det första erbjudandet jag kunde ha fått, säger Jeanette Holmeberg.
FAKTA
Svår bostadssituation för utsatta
UNT berättade i vintras om att läget på bostadsmarknaden är värre än på flera år när det gäller möjligheterna att få fram så kallade bostads­sociala kontrakt. I februari stod ett hundratal personer i kö för en lägenhet, utan att kommunens bostadsenhet hade någon enda att förmedla. Skälen till detta är flera: Inflyttning till Uppsala, fler skuldsatta invånare och allt restriktivare hyresvärdar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!