Små skalv skvallrar om stora

Söndagskvällens tsunami i Stilla havet orsakade stor förödelse på de näraliggande Salomonöarna, trots att ett varningssystem sedan länge finns i området. Men i framtiden hoppas forskarna kunna minska effekterna av flodvågskatastrofer genom att upptäcka jordskalv redan innan de inträffat.

- I framtiden kanske de skalv som orsakar tsunamier kan förutsägas, tror Reynir Bödvarsson.

- I framtiden kanske de skalv som orsakar tsunamier kan förutsägas, tror Reynir Bödvarsson.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2007-04-02 20:53
Ännu är det långt kvar innan alla större jordskalv kan förutsägas exakt. Men Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, ser ändå positivt på utvecklingen.
- Det finns ljusglimtar, vi förstår betydligt mer nu än för 10-15 år sedan, säger han.
Stora jordskalv föregås oftast av mindre rörelser i jordskorpan. Med hjälp av information från flera små skalv inom ett område kan det därför i framtiden gå att förutsäga om, och i så fall var och när, ett större skalv kommer att inträffa. Seismologerna blir också allt bättre på att få fram säkra och snabba uppgifter om jordskalvens magnitud när de har inträffat, alltså hur kraftiga de är och i förlängningen vilka skador de kan orsaka.

Två huvuddelar
Reynir Bödvarsson beskriver ett tsunamivarningssystem som uppbyggt av två huvudsakliga delar. Den första delen är den tekniska och vetenskapliga. Seismologiska mätningar och beräkningar visar var skalvet ägt rum och hur kraftigt det är. Bojar känner sedan av flodvågens storlek när den går över sensorer på botten. Storleken på en tsunamivåg avgörs dels av kraften i skalvets vertikala rörelse, dels av vattnets djup över epicentrum.
Men ett aldrig så väl fungerande varningssystem är inte till stor nytta om man inte har informationskanaler som kan nå ut till alla människor i det drabbade området. Efter söndagskvällens tsunami i Stilla havet utgick enligt uppgift inte någon allmän tsunamivarning på alla ställen.
- Det är ganska olika hur väl informationsspridningen fungerar från plats till plats, säger Reynir Bödvarsson.

Snabb förflyttning
Söndagskvällens skalv inträffade bara 40 kilometer från den närmaste ön i ögruppen Salomonöarna. En tsunami kan förflytta sig med en hastighet av flera hundra kilometer i timmen beroende på havsdjupet längs färdvägen.
- Det innebär att man har haft mindre än tio minuter på sig att agera på de närmaste öarna.
Stilla havet har sedan 1949 ett tsunamivarningscentrum, PTWC (Pacific Tsunami Warning Centre) på Hawai. PTWC inrättades sedan en tsunami fått allvarliga konsekvenser tre år tidigare.
Efter tsunamin på annandag jul 2004 pågår arbetet för fullt med att bygga upp ett varningssystem även i Indiska oceanen. Det heter DART (Deep-ocean Assessment and Reporting of Tsunamis)
- Det är en bra satsning. Men det tar tid, och det måste få ta tid eftersom det är en process där ny kunskap ska införas, säger Reynir Bödvarsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!