Små mobiler ett problem på Norrtäljeanstalten

Mobiltelefon har använts vid rymningen från Norrtäljeanstalten. Det tar fängelselednignen för givet. Det senaste kvartalet har runt 30 mobiler beslagtagits inne på Norrtäljeanstalten. Även möjligheten att smuggla in vapen oroar.

Uppsala2004-08-05 00:00
—Det är helt uppenbart att fritagningen har planerats med hjälp av mobiltelefon. Något annat är inte rimligt, sade biträdande kriminalvårdschef Anders Ekström efter rymningen i går.
Mobiltelefonerna används också till att begå nya brott, hota brottsoffer, eller till att bara ringa familjen, berättar Christer Hofström på Norrtäljeanstaltens säkerhetsgrupp.

Specialimport
Den första mobiltelefonen beslagtogs på fängelset 1993. Sedan dess har personalen hittat allt fler. I dag är det värre än någonsin, enligt Christer Hofström. Bara det senaste kvartalet har man hittat ett 30-tal telefoner. Hur många som finns på anstalten som inte upptäckts vet man inte. En del av telefonerna är specialimporterade, mycket mindre än vanliga mobitelefoner.
—Smugglingen och försäljningen är organiserad. Vi vet att några intagna har specialiserat sig, och vi kommer snart att ta in personal till förhör om inblandning.

Vapensmuggling en risk
När det är så lätt att ta in mobiltelefoner på anstalten kan man fråga sig om inte även droger och vapen kommer in.
—Sedan vi fick hit en narkotikahund har vi minskat drogerna en hel del. Men i vintras avskedade vi en i personalen för inblandning i försäljning av anabola steroider.
Vid gårdagens rymning var det personer utifrån som hade med sig vapen när de bröt sig in på anstalten . Men Christer Hofström tror inte att det är något problem att smuggla in vapen, för den som vill.
Just vapen är annars något som de intagna är motståndare till, enligt Christer Hofström, eftersom de vet att konsekvenserna för alla intagna blir mycket stora om vapen påträffas.

Ringer på kvällen
Planerna på att installera utrustning, som gör att mobiltelefoner inte kan användas , har försenats av att köpet har överklagats av ett företag som inte blev utvalt som leverantör. Under tiden fortsätter anstalten att jobba med spaning och tips från personal och fångar.
—Vi spanar kvällstid, när de intagna låsts in för natten. Men de har blivit mer försiktiga och ringer senare på kvällen. Och vi har inte råd att ha personal gå på övertid hur mycket som helst.
Under onsdagen, strax efter fem fick mobiltelefonerna alltså allvarliga konsekvenser på Norrtäljeanstalten.
På Storbodaanstalten i Rosersberg sitter fångar som dömts till betydligt kortare straff. Också där har antalet beslagtagna mobiltelefoner ökat, men i mycket mer blygsam omfattning. De intagna där är heller inte lika rymningsbenägna, menar Jesper Arkinger som är säkerhetsansvarig för Storbodaanstalten över sommaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om