Små barn äter för mycket
Många små barn får sannolikt i sig för mycket mat. En ny studie visar att energiomsättningen hos 9 och 14 månader gamla barn är 20 procent lägre än vad man tidigare känt till. Livsmedelsverket kommer att sänka rekommendationen för energiintag för de minsta barnen i sommar.
Nya studier visar att energiomsättningen hos barn är lägre än vad man tidigare trott, och att barnen därför riskerar att äta för mycket mat. Här är det Svante Hällström, 18 månader, som äter tunnpannkaka med god aptit.
Foto: Staffan Claesson
I studien har ingått 59 barn, 9 och 14 månader gamla.
- I ljuset av de problem med övervikt och fetma som i dag finns även hos barn är resultatet mycket intressant, säger Catharina Tennefors.
För hög rekommendation
Enligt den nuvarande rekommendationen ska barn som är runt ett år gamla få i sig cirka 400 kilojoule eller 96 kilokalorier per kilo och dag. För att barn som är mellan 6 och 12 månader är det nuvarande beräknade medelintaget, om barnet väger nio kilo, 3600 kilojoule eller 860 kilokalorier.
— På de barn jag mätte energiförbrukningen så låg den 15-20 procent lägre. I dagsläget måste man säga att det är fel tid att ha en för hög rekommendation. Vi vet också att en för stort energiintag vid tidig ålder kan påverka hälsan långt upp i åldrarna genom att man riskerar att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och hög blodtryck.
Mätta på mindre mängd mat
Kostrekommendationerna utgör också grunden för de portionsstorlekar, matsedelsförslag, recept och annan information om mat till barn.
— Många barn kanske blir mätta på mindre mängd mat än vad föräldrarna förväntar sig. Det kan ju leda till att man som förälder uppmuntrar barnen till att äta mer mat än de egentligen behöver och dessutom kan det betyda att man skapar dålig stämning kring måltiden.
I undersökningen har även barnens totala kroppsfetthalt mätts och satts i relation till deras fysiska energinivå. Resultaten visar att barn med hög kroppsfetthalt hade en låg fysisk aktivitetsnivå.
— Exakt vad detta betyder vet jag inte. Det behövs mer forskning för att belysa sambandet.
Reglera energiintaget
Tidigare studier har visat att små barn har förmåga att reglera energiintaget genom att äta mer eller mindre beroende på vilken energitäthet maten har.
— Det är viktigt att maten även fortsättningsvis är energität. Jag tror att de resultat som vi nu fått fram för 9 och 14 månader gamla barn även gäller barn upp till tre års ålder.
I sommar kommer de nya nordiska näringsrekommendationerna att presenteras vid en nutritionskonferens i Tønsberg i Norge. En av konsekvenserna blir att Livsmedelsverket då kommer att sänka det rekommenderade energiintaget för små barn.
Flera studier till grund
- Det är flera studier som ligger till grund för det. Men man kan säga att tidigare rekommendationer har byggt på en överskattning av vad barnen verkligen fått i sig, säger Annica Sohlström, chefsnutritionist vid Livsmedelsverket.
Samtidigt påpekar hon att det sannolikt inte är så att föräldrarna har övergött sina barn tidigare.
- Det är ju väldigt svårt att veta vad små barn verkligen får i sig. De spottar ut och kräks upp maten. De nya rekommendationerna tror jag kommer att ha mest betydelse när man tar fram barnmat inom industrin, säger Annica Sohlström
FAKTA
Dubbelmärkta vattenmetoden heter den metod som använts för att mäta energiomsättningen hos de små barnen. Barnen har fått dricka den dubbelmärkta vattendosen utblandad i fruktpuré eller dryck.
Därefter tas urinprov under ett antal dagar för att analysera kroppens koldioxidproduktion. Med den som grund kan man räkna fram den totala energiomsättningen.
Dubbelmärkt vatten framställs genom att vanligt vatten kokas kraftigt. Då anrikas isotoperna i vattnet, och sedan kan dessa analyseras med hjälp av masspektrometri.
Fördelen med metoden är att den ger en exakt uppgift av energibehovet. De nuvarande energiråden bygger på uppskattningar av hur mycket barnen fått i sig av matportioner.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!