Små adoptivflickor kan bli längre med hormoner
Flickor som adopterats från u-länder kommer ofta tidigt in i puberteten och blir därför ofta korta som vuxna.Nu har forskare vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet hittat en behandling som gör att flickorna blir längre.
Efter den första menstruationen växer flickor ytterligare sju till åtta centimeter innan de når sin slutliga längd. Därmed finns det risk att den som får sin mens tidigt inte blir så lång, något som kan medföra både praktiska och medicinska problem.
Får längre tid att växa
— Är man väldigt liten har man också ett litet bäcken, vilket kan innebära risk för komplikationer vid en förlossning, säger Torsten Tuvemo, professor vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa.
Flickor som kommer in i puberteten för tidigt behandlas därför med ett konstgjort hormon som stoppar pubertetsutvecklingen.
— Behandlingen gör att flickorna får ytterligare några år på sig att växa innan puberteten startar. Problemet är att det konstgjorda hormonet gör att tillväxten går lite långsammare, säger Torsten Tuvemo.
Kombinerad behandling
I en studie på 46 adoptivflickor undersöktes därför effekten av att kombinera behandlingen med ett tillväxthormon.
Alla flickor som ingick i studien behandlades med det pubertetsblockerande hormonet. Däröver behandlades hälften av flickorna med tillväxthormon.
Medicineringen startade när flickorna var i åttaårsåldern och pågick i två till fyra år. När de blivit vuxna mättes deras kroppslängd. De som fått kombinationsbehandlingen blev i snitt tre centimeter längre än flickorna som bara behandlades med det pubertetsblockerande hormonet.
— Vi hade hoppats på att de skulle bli ännu längre, men i stort nådde vi vårt mål eftersom kombinationsbehandlingen fick upp flickorna i området kring normallängd, säger Torsten Tuvemo.
Kombinationsbehandlingen är dyr och i nuläget är det därför inte aktuellt att behandla alla adoptivflickor med för tidig pubertet med tillväxthormon.
— Men för dem som har en reell risk att bli rejält korta kan behandlingen vara motiverad, säger Torsten Tuvemo.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!