Kommunen sågas i extern granskning: "Anmärkningsvärda brister"

Uppsala kommun har inte säkrat att hemtjänsten skötts enligt lag – vilket lett till att flera äldre kunnat våldtas. Ansvariga för haveriet är äldrenämnden. Det konstaterar externa utredare i en rapport om hemtjänstskandalen.
Nu måste ansvariga politiker och tjänstemän avgå, menar oppositionen.

Uppsala kommun sekretessbelade uppgifter för äldrenämnden och även för Elsa själv.

Uppsala kommun sekretessbelade uppgifter för äldrenämnden och även för Elsa själv.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2025-03-26 16:30

I april 2024 våldtogs Elsa, då 84 år, av en man i hemtjänsten. Samma vår våldtogs även "Siv", som oberoende av Elsa pekade ut samme hemtjänstman. Siv har även utsatts för övergrepp av två andra hemtjänstanställda. 

Detta har UNT rapporterat om i en lång rad artiklar under hösten. Vi har också granskat kommunens agerande – och det som framkommit har fått oppositionen att kräva en extern granskning.

Nu är granskningen av hemtjänstskandalen klar. Kritiken är inte nådig.

Läs mer: ”Elsa: Det var jag som blev våldtagen”

undefined
Det var här i sitt sovrum som Elsa våldtogs av en man i hemtjänsten.

De tre utredarna vid revisionsföretaget KPMG som gjort granskningen pekar på att bristerna är "väsentliga". De menar även att de "har inneburit allvarlig skada för medborgare" och att de "allvarligt kan ha påverkat allmänhetens förtroende för Uppsala kommun i stort och hemtjänsten i synnerhet". I sin slutsats skriver utredarna att äldrenämnden "inte har säkerställt att verksamheten bedrivs enligt lag, föreskrift och kommunfullmäktiges uppdrag".

Jonas Segersam (KD), kommunalråd och vice ordförande i äldrenämnden, tycker att ansvariga behöver avgå.

– Det här är så graverande. Jag ställer det politiska styret till svars. Och hade jag varit ordförande hade jag sett över de ledande tjänstepersonerna i förvaltningen också, säger han.

Menar du att även äldrenämndens ordförande Tobias Smedberg (V) borde avgå?

– Ja, men det tycker jag ju alltid. Det är så allvarlig kritik som kommer fram. 

undefined
Jonas Segersam (KD) är en av de oppositionspolitiker som varit mycket kritisk till att äldrenämnden fått så lite information om övergreppen.

Tobias Smedberg håller med om att kritiken är allvarlig, men säger att han tänker "luta sig mot rapporten och ta ansvar".

– Det är mycket som borde åtgärdats för flera år sedan. Vi måste byta riktning och mitt fokus är nu att gå i spetsen för att Uppsala ska bli ledande inom kvalitet i äldreomsorgen.

Men du har ju haft det yttersta ansvaret för de allvarliga bristerna som konstateras. Borde du avgå?

– Om andra pratar om att sparka politiker och personal så fokuserar jag på kvalitet, säger Tobias Smedberg.

undefined
Tobias Smedberg (V) är ordförande i äldrenämnden och därmed ytterst ansvarig för äldreomsorgen i Uppsala kommun.

Utredarna har tittat både på hur kommunen agerade i samband med att sexövergreppen blev kända, och vad politikerna i äldrenämnden gjorde efteråt, när skandalen briserade.

Redan hösten 2023 fanns det larm om att såväl Elsa som Siv var utsatta för sexövergrepp av hemtjänstmän. Bland annat ringde Elsa till verksamhetschefen och berättade om en man som blottat sig. Vad gäller Siv konstateras i utredningen att det ända sedan december 2023 funnits uppgifter om övergrepp. 

Att övergreppen mot Siv varit kända av kommunen så tidigt är nya uppgifter.

Men varken verksamhetschefen eller några andra medarbetare inom hemtjänsten dokumenterade eller tog de allvarliga uppgifterna vidare. Utredarna skriver att det har funnits "flera anmärkningsvärda brister" i hanteringen av Elsa och Siv "vad gäller rapporteringsskyldighet, dokumentationsskyldighet, hantering av avvikelser och Lex Sarah samt riskanalyser och egenkontroll". 

Hemtjänstpersonal ska ha uppgett att uppgifterna varit "för känsliga" för att dokumentera i de äldres journal, men stöd för ett sådant agerande saknas helt i lagen.  

undefined
Siv, som egentligen heter något annat, blev våldtagen av en man och sexuellt utnyttjad av ytterligare två män i hemtjänsten.

Personalen har helt enkelt inte vetat hur de ska agera vid allvarliga händelser – och det är politikerna i äldrenämndens ansvar, slår utredarna fast.

Att situationen i Nyby varit så kaosartad beror, som UNT redan berättat, på att kommunen tog över ett stort hemtjänstområde från det privata hemtjänstbolaget Attendo 2022. Ingen analys gjordes då av riskerna med att en enda chef fick så många anställda och äldre att ansvara för. Utredarna pekar på att detta kan ha banat väg för den dåliga hanteringen av Elsa och Siv. Även detta är äldrenämndens ansvar, konstateras i utredningen.

Först i oktober 2024 presenterade omsorgsförvaltningen en rad åtgärder för en tryggare äldreomsorg. Det var alldeles för sent menar utredarna, eftersom våldtäkterna blev kända redan i maj. Även här pekar rapporten på äldrenämndens ansvar för att förvaltningen fungerar: "Vår bedömning är att det inte funnits en aktiv styrning, uppföljning och kontroll från äldrenämnden."

undefined
Det var först efter UNT:s artiklar om våldtäkten mot Elsa som kommunen gick ut och undersökte om det fanns fler drabbade äldre.

Utredarna har också grävt i frågan om när äldrenämnden informerades om sexövergreppen. De konstaterar att ordförande Tobias Smedberg (V) fick muntlig information från förvaltningsdirektören Lenita Granlund i månadsskiftet maj/juni. Därefter borde hela äldrenämnden, enligt kommunens fastslagna rutiner, ha informerats av förvaltningsdirektören vid sitt sammanträde i juni – men det gjordes inte. Vem och vad som brustit här kan rapporten inte slå fast.

Tobias Smedberg säger dock till UNT att det han fick veta i maj endast var "övergripande information". 

– Jag fick inte några detaljer. Våldtäkten fick jag läsa om i era artiklar. Det tog alldeles för lång tid innan vi i politiken fick information. Nu har vi infört veckovisa möten där vi får veta om det hänt något allvarligt.

undefined
Tobias Smedberg (V), ordförande i äldrenämnden, säger att han vill ta ansvar.

Den politiska oppositionen har under höstens nämndsammanträden protesterat mot att de fått alldeles för dåligt med information om övergreppen. De krävde tidigt att en extern granskning måste göras.

– Den här rapporten bekräftar tydligt vår kritik: att vi i nämnden inte fått den information vi behöver för att kunna ta ansvar. Det jag har fått reda på har jag fått veta i UNT och nu i den här granskningen, säger Jonas Segersam (KD).

Han menar att detta är ett tecken på ett större problem.

– Det finns en osund tystnadskultur inom äldreförvaltningen. I förlängningen drabbar det medborgarna när vi som är politiska ansvariga inte får kännedom om allvarliga händelser.

undefined
"Nu måste vi våga ta orden om avgångskrav i vår mun. Det här är så illa skött", säger Karin Thalén (C).

Jonas Segersam får medhåll från Karin Thalén (C), som även hon sitter i äldrenämnden.

– Nu måste ansvar utkrävas. Det är ofattbart att något så här allvarligt kan ske och att förvaltningsledningen sitter kvar. Förvaltningsdirektören måste avgå, säger hon.

Äldrenämndsledamoten Maria Rosander (SD) säger att hon närmast är i chock efter att ha tagit del av rapporten.

– Jag är fruktansvärt besviken på hur kommunen skött det här. Någon måste kliva fram och ta ansvar. Jag är så ledsen för de som drabbats och tycker att en sådan här granskning bör göras i hela äldreomsorgen. Hur många fler drabbade finns det? Hur många saker är det vi inte vet om?

undefined
"Någon måste kliva fram och ta ansvar", säger Maria Rosander (SD).

Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande (S) säger att det är ”hård kritik som kommer”.

– Rapporten ger oss en entydig bild av vad som hänt och vad som gått fel, säger han.

Du och flera andra ledande S-politiker har i media talat om att det finns ”en annan bild” än den som UNT gett, utan att vilja precisera vad. Vad säger du om det nu när rapporten kommit?

– Nu finns det en samstämmig bild och det är den vi kommer att agera utifrån.

Klicka HÄR för att hitta alla UNT:s artiklar om våldtäkterna i hemtjänsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!