Efter det är det ett annat företag som trafikerar linjen.
– Det var min farfar och farmor som startade bussbolaget 1926 och deras första bussar gick på den här linjen, mellan Skuttungeby och Uppsala. Sträckningen är nästan exakt samma som den är i dag, berättar Håkan Larsson, som nu har hand om företaget.
Den första bussen som gick på sträckan var en kombinerad buss och lastbil eftersom många av passagerarna var bönder som åkte in till staden för att sälja sina varor på marknaden. På den tiden var det fortfarande ovanligt att man hade bil så bussen blev en enormt viktig länk in till storstaden Uppsala.
– Under 30-talet blev det sedan mer fokus på passagerartrafik så man bytte till vanliga bussar. Men godstransport var fortfarande viktigt. Under kriget körde man säckar med olagligt svartkött i lastutrymmet in till Uppsala och sålde till stadsborna, berättar Håkan Larsson.
Han berättar också att det var vanligt att man gick ärenden åt folk längs turlinjen.
– Folk gick ut och ställde sig när bussen kom och så beställde de något från stan. Det kunde vara att man skulle hämta något på apoteket eller köpa brännvin på systemet. Eftersom vi ändå stod stilla några timmar inne i stan så gjorde det inte så mycket, säger Håkan Larsson.
När farfar Kristian gick bort på 1970-talet och Håkans pappa Ragnar tog över gav sig också Håkan in i företaget och började köra familjens bussar. I samma veva bildades Upplands lokaltrafik, vilket gav företaget ett uppsving eftersom de kunde börja köra på fler linjer. Men mycket har förändrats sedan dess. Under den upphandling av länstrafik som UL gjorde under året som gått förlorade Kristian Larsson busstrafik alla sina linjer utom en, som de nu har ett tillfälligt ettårskontrakt på. Dessutom förlorade de skoltrafiken i Björklinge.
– Det som är så sorgligt är att man förlorar så mycket av den lokalkunskap vi har. Vi känner alla barn här omkring och vet vilka hållplatser de ska gå av på. Vi vet vilka som har det struligt hemma och när någon somnar i bussen så kan vi hjälpa dem hem, säger Håkan Larsson.
Han är mycket missnöjd med hur UL har skött upphandlingen.
– Deras sätt att hantera det här har orsakat vår personal och oss väldigt mycket oro och illamående. Vi har inte behövt säga upp någon men flera har valt att gå själva eftersom de känt sig så osäkra på sin framtid, säger Håkan Larsson.