Slutförvaret kan ge jobb i Tierp
Lång industrihistoria, lokal närvaro och en tradition att samarbeta är fördelar för företag i Tierps kommun som vill medverka i det kommande slutförvarsbygget i Östhammar. Så lät det vid ett frukostmöte om upphandling inför bygget i Tierps kommunhus på tisdagsförmiddagen.
Inför mötet presenterades en lista på varu- och tjänstebehov, i nuläget till ett värde av 5,3 miljarder kronor. Den sträcker sig från största posten bergsarbeten som beräknats till 1,5-1,7 miljarder till service i form av logi, mat och bilar för mellan 5 och 15 miljoner.
- SKB är ett privat bolag, så lagen om offentlig upphandling kommer inte att tillämpas och offentlighetsprincipen gäller inte, säger Mats Ritzer.
Men allt som behövs till såväl SFR, slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, som slutförvarsbygget ska upphandlas. Upphandlingarna ska också genomföras objektivt och i konkurrens. alla anbudsgivare ska behandlas lika, vilket innebär att alla ska ha samma information och att till exempel geografisk närhet inte är en självklar fördel. Upphandlingen ska ske så öppet som möjligt. Utfallet av upphandlingarna ska redovisas, liksom leverantörsbedömningar, så att förlorande anbudsgivare ska förstå vad de bör bli bättre på.
Några av de närvarande företagen riktar in sig på kärnan i verksamheten som metoder för och material till inkapslingen av avfallet. Dit hör Scana Steel i Söderfors som tillsammans med övriga bolag i koncernen redan varit inblandade i arbete med kopparinkapslingen.
- Vi har en lång historia. 1676 byggdes smedjan i Söderfors. Vi tror att vi kan bidra till inkapslingen. Det säger Linus Svensson, marknadschef vid Scana Steel i Söderfors.
Han talar om utvecklingsmöjligheter inom smide i allt större dimensioner och med nya metaller, men också om lokal förankring.
- Närheten kan vara en fördel för hela projektet och inom stålindustrin har vi gjort oss kända för att samarbeta lokalt. Det gör att vi klarar de flesta utmaningar, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!