Slutförvar ingen het fråga i Forsmark

SKB lämnade på onsdagen in ansökan om att få bygga slutförvaret av kärnbränsle i Forsmark. I Stockholm demonstrerade miljörörelsen utanför kärnavfallsbolagets huvudkontor, men i Forsmarkstrakten i Östhammars kommun gick livet sin gilla gång.

Karin och Pelle Wahlström är inte oroliga för eventuell slutförvaring av kärnbränsle i Forsmark.

Karin och Pelle Wahlström är inte oroliga för eventuell slutförvaring av kärnbränsle i Forsmark.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2011-03-17 10:06

UNT åkte på onsdagen till Forsmark bruk för att höra vad de som bor allra närmast har att säga om slutförvarsplanerna. Vi möts av en ganska folktom ort. Vid Forsmarks värdshus lämnar de sista lunchgästerna restaurangen. Tre örnar kretsar högt över de kala trädkronorna. På Bruksgatan mellan kyrkan och herrgården kommer ortsborna Karin Wahlström och Pelle Wahlström kånkande med ett gäng påsar - de ska till återvinningsstationen visar det sig. Avfallet från kärnkraften och slutförvaret som planeras i Forsmark har de inte så mycket att säga om egentligen. De har förtroende för SKB och nämner att bolaget ordnat informationsträffar och skickat ut nyhetsbrev löpande till alla närboende.
– Jag är inte speciellt rädd, det är jag inte. Det går nog bra, säger Karin Wahlström som hoppas att det ska kunna dyka upp nya arbetstillfällen i samband slutförvarsprojektet.
Hennes far Pelle Wahlström tycker att slutförvarsdebatten blivit överdriven.
– Blir det inte här så blir det någon annanstans. Jag har jobbat på kärnkraftverket i Forsmark i trettiotre och ett halvt år, utan att vara rädd en enda dag. Varför skulle jag vara rädd nu?

UNT lämnar Forsmarks bruk och åker mot kärnkraftverket som ligger fem kilometer härifrån, ute vid kustlinjen. Men vi kommer bara halvvägs innan vi stoppas av skyddsvakter som kontrollerar alla bilar. En bit längre bort står en polisbil. Har ni passerkort? Inte det? Är det någon som väntar er?
Säkerheten är förhöjd vid kärnkraftverket, men efter ett telefonsamtal med informationsavdelningen på Forsmark får vi åka vidare. Vid kärnkraftverket är det som vilken dag som helst. Forsmarkare och diverse konsulter kommer och går genom passergrindarna och att SKB vill bygga ett kärnbränsleförvar strax söder om verket är ingen stor fråga, tycks det. Öregrundsbon Maria Wennström är en av få som vill säga något.
– Som jag ser det är frågan inte avgjord, även om det ser ut att bli ett slutförvar i Forsmark. Det är viktigt att experterna tittar ordentligt på SKB:s ansökan.

Peter Helmerskog från Uppsala hoppas att ett beslut tas på goda grunder. Han gör en koppling till de olycksdrabbade kärnkraftsreaktorerna i Japan.
– Där trodde man väl också att det var säkert att bygga, så det väcker ju en del frågor. Jag är osäker på om man kan överblicka riskerna med ett slutförvar långt in i framtiden. Men nu har vi ett beslut om att ha kärnkraft och då måste man ju ta hand om avfallet på ett eller annat sätt.
SKB räknar med att bolagets ansökan får godkänt av myndigheterna.
– Den lösning vi lägger fram för prövning möter kravet från samhället att människa och miljö ska skyddas från det använda kärnbränslet, nu och i framtiden, säger Claes Thegerström, vd för SKB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om