Slutet på en ansträngd kärleksaffär

KRÖNIKA.- Om ett år, om två år, inte vet jag. Säg om ett år.Tystnaden bland investerare och analytiker gick att ta på.

Johan Rudström

Johan Rudström

Foto:

Uppsala2008-11-03 16:36
Börsbolaget Q-Med höll kapitalmarknadsdag i våras och huvudägaren Bengt Ågerup hade just fått ett utbrott av irritation när han för fjärde eller femte gången fick frågan "när vänder det?".
Vad som rört sig i grundarens huvud under resan med Q-Med vet bara Ågerup själv, men klart är att meningsskiljaktigheterna med marknaden kommit i öppen dager sedan förtroendet för aktien började rasa.

Det började med att försäljningen av antirynkmedlet Restylane gick ned kraftigt i USA i slutet av förra året. De amerikanska återförsäljarna sålde ut sina lager i stället för att beställa nya varor från Uppsala och Sverige. Samtidigt hade konkurrensen på skönhetsområdet ökat efter aggressiva kampanjer av konkurrenter i USA.

Marknaden straffade sin gamla älskling Q-Med hårt. För hårt, ansåg flera analytiker i februari, mars i år. Framtidsutsikterna var trots allt mycket goda för bolaget och en liten nedgång i intäkterna kan man faktiskt tåla, ansåg man och rekommenderade köp av en billig aktie.
Men när Q-Med tvingades gå ut med en vinstvarning i april var det som att belackarna fick rätt. Aktien sjönk som en sten, nu hade två tredjedelar av börsvärdet raderats på ett år. Allt bara för vad ledningen fortfarande kallade "lagerhållningsproblem".

Frustrationen har fortsatt och förhållandet till börsen har inte förbättrats sedan dess. Nämnda kapitalmarknadsdag passerade och det stod snart klart att Q-Med inte skulle få utveckla Restylanes efterföljare Macrolane, kroppskonturering och bröstförstoring, i lugn och ro.
Hur går det med utbildningen av läkarna? Hur stor marknadsandel kan Macrolane ta? Hur många behandlingar har ni redan sålt? Hur har det gått? Frågor, frågor som kräver svar, svar man helst skulle slippa ge och som man också struntade i att ge vid den senaste kvartalsrapporten härom veckan. Vilket bara skapar mer osäkerhet. Och osäkerhet avskyr som bekant marknaden.

Tidigare i höstas fick också Q-Med ge upp satsningen på området specialistsjukvård och därmed för första gången säga upp anställda, 50 personer vid huvudkontoret i Uppsala. Beslutet var säkert särskilt svårt för ett bolag som haft en önskan att inte bara inrikta sig på skönhetsprodukter.
Bara ett år tidigare skulle Q-Med behöva anställa 200 i Uppsala, sade man, nu har man i stället sagt upp 50. Hur det hade gått utanför börsen vet förstås ingen.
Men Bengt Ågerups kalkyler har slutat med ett stort minus för börsen. För det som varit och kanske också för de närmaste framtidsutsikterna: att behöva förklara varför inte folk rusar till bröstförstoringskliniken i tider av kris och lågkonjunktur.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om