Sluta röka går bäst med proffshjälp
Nu är det dags för Sveriges vanligaste nyårslöfte - att sluta röka eller snusa. En halv miljon vill sluta med tobak varje år, merparten misslyckas. Men det finns professionell hjälp att få.
I dag finns effektiva metoder för att sluta röka samtidigt som chansen att lyckas tiodubblas om man får hjälp av en utbildad tobaksavvänjare.
Av dem som försöker sluta på egen hand lyckas bara två tre personer av 100 att hålla sig rökfria ett år senare. I genomsnitt 30-40 personer av 100 är rökfria ett år senare om de har fått professionell hjälp inom vården.
- Rökavvänjning är väldigt effektivt. Därför är det nästan oförsvarbart att inte fråga rökande patienter om de vill ha hjälp att sluta, säger Åsa Lundquist, tobaksutredare vid Statens folkhälsoinstitut.
Vid en del vårdcentraler får patienterna besvara frågor om sin livsstil, exempelvis snus- och rökvanor, oavsett skäl till besöket på vårdcentralen.
- Vissa vårdcentraler är väldigt duktiga på det här området. Men arbetet ska utvecklas ytterligare till att omfatta alla vårdcentraler. Tobaksavvänjning är ett prioriterat område i landstinget, säger Margareta Pantzar.
Hälsoskäl och friheten från ett beroende brukar vara de starkaste orsakerna till varför en person vill sluta med tobak.
Under nästa år förlorar Apoteket sitt monopol att sälja nikotinläkemedel i och med att de även kan säljas i handeln.
Bra eller dåligt?
- Det kan bli problem. Jag tycker att det är viktigt med rådgivning, att människor som vill sluta får hjälp och stöd även när läkemedlen säljs i en vanlig butik. Vi måste följa upp och se vad som händer med konsumtionen av nikotinläkemedel. Det får heller inte bli så att man blandar tobak och läkemedel, då kommer man ingenstans, säger Margareta Pantzar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!