På väg från bostaden i Falun till sommarstugan i uppländska Harbo tröttnade katten på att sitta instängd i transportburen. När Erik Erikssons fru försökte lugna katten slutade det med att hon blev ordentligt riven av den ilskna honans sylvassa klor.
Efter telefonkonsultation fick kvinnan rådet att söka akutvård för att få en stelkrampsspruta. Paret begav sig därför till Uppsala och närakuten på Dragarbrunnsgatan.
– Då fick vi veta att vaccinet mot stelkramp var slut. I stället fick min fru ett recept på antibiotika och andra läkemedel till ett pris av 455 kronor, berättar Erik Eriksson.
Händelsen inträffade på midsommarafton. Maria Carles, verksamhetschef på Uppsala Närakut, bekräftar att man inte haft stelkrampsvaccin i lager sedan förra fredagen, det vill säga midsommarafton. I dag, onsdag, väntas en ny leverans.
– Att det blivit så här beror på att det råder brist på stelkrampsvaccin och att det tagit tid att skriva över licensen på Aleris, säger Maria Carles.
Sedan 1 juni drivs Uppsala Närakut av Aleris, dessförinnan skötte Cityakuten verksamheten.
När Erik Erikssons fru sökte vård i Falun några dagar senare för att få en stelkrampsspruta visade det sig att det inte heller där fanns vanligt stelkrampsvaccin.
– Hon erbjöds ett reservalternativ i kombination med kikhostvaccin, men det blev vi avrådda från på annat håll, berättar Erik Eriksson.
Hur det ser ut med tillgången på exempelvis stelkrampsvaccin inom Region Uppsala är svårt att säga, enligt Johan Hedlund, sjuksköterska på Akademiska sjukhusets smittskyddsenhet.
– Vi har inte den överblicken. Det görs gemensamma upphandlingar, men varje vaccinatör ansvarar för sina lager, säger han.
Han är väl medveten om att det för tillfället råder brist på olika sorters vaccin, vilket bekräftas av Folkhälsomyndighetens hemsida. Där framgår att det råder brist på bland annat vaccin mot difteri, stelkramp, kikhosta, tuberkolos och polio. Flera av de vanligaste vaccinerna är restnoterade.
På senare år har det tidvis varit svårt att upprätthålla lagren av vacciner i Sverige. Anledningarna är flera, bland annat kan det råda global brist på nödvändiga komponenter. Att framställa vaccin är dessutom ofta en långsam biologisk process.