Slut med stöd för laddstation

Elbilen är på stark frammarsch, men nu försvinner det statliga stödet till att skaffa laddstationer.

Det blir dyrare att installera laddstationer när det statliga stödet nu är borttaget.

Det blir dyrare att installera laddstationer när det statliga stödet nu är borttaget.

Foto: Anders Wiklund/TT

Uppsala2019-01-25 13:00

2018 blev ett bra år för elbilen. Nyregistreringen av laddbara bilar ökade med nästan 50 procent. Samtidigt har antalet laddstationer ökat kraftigt. För att locka fler att skaffa elbil har även ett statligt stöd varit till hjälp för både privatpersoner, bostadsrättsföreningar, företag och kommuner att bygga upp fler laddstationer. Genom Klimatklivet har till exempel bostadsrättsföreningar i Uppsala fått närmare två miljoner kronor i stöd till detta de senaste åren, ofta har 50 procent av den totala kostnaden betalats av staten.

– Bidraget har betytt mycket för att att vi skulle gå vidare i processen att skaffa laddstationer. Vi hade nog inte skaffat det om inte stödet funnits, säger Lillian Billborn, ordförande i brf Brandbilen i Uppsala.

Bostadsrättsföreningen beviljades i slutet av 2018 85 000 kronor för att tillsammans med grannföreningen göra iordning platser där elbilar kan laddas. Brandbilen blev en av de sista föreningarna som fick bidrag ur Klimatklivet.

DEBATT: Satsa på elbilen!

Den nya statsbudgeten som antogs av riksdagen före jul innebär kraftigt minskade anslag till Naturvårdsverket. Något som i sin tur innebär att Klimatklivet, ett investeringsstöd till företag och organisationer för klimatvänliga investeringar, tas bort.

Naturvårdsverket skriver på sin hemsida: Ansökan till Klimatklivet är nu stängd. Just nu finns inga fler planerade ansökningsomgångar. De som sökt och beviljats bidrag innan årsskiftet kommer dock att fån sina pengar. Sedan är det stopp.

Det är fortfarande oklart vad den nya S-MP-regeringen kan göra för att påverka den nu gällande budgeten, men tills vidare gäller den statsbudget som godkändes före julhelgen.

LÄS MER: Därför kan elbilen vara en miljöbov

Maria Gardfjell (MP) är riksdagsledamot på Uppsalabänken, vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet och ersättare i trafikutskottet i riksdagen och kritisk till den nya budgeten.

– Naturvårdsverket drabbas med 40-procentiga nedskärningar och får helt plötsligt lägga ner projekt som nu börjat bli högt efterfrågade. Ett stöd som försvinner helt är ladda-hemma-stödet, som är bidrag till laddstationer för elbilar vid bostaden. Att ladda bilen nattetid är en något som gynnar utvecklingen av mer smarta elnät, vilket verkligen behövs i Uppsala, eftersom vi riskerar att drabbas av effektbrist i elnäten när användningen är som störst dagtid, säger Maria Gardfjell och fortsätter:

– Risken när stöd försvinner hux-flux är att de planerade investeringar som bostadsrättsföreningar, företag och enskilda planerat nu läggs i malpåse eller avbryts helt, eftersom den ekonomiska kalkylen inte längre håller. Det är mycket olyckligt.

Magnus Johansson är ordförande i intresseföreningen Elbil Sverige.

– Det är mycket olyckligt att stödet tas bort nu, när elbilarna verkligen är på gång i landet. Det är nu som det är viktigt att en infrastruktur med laddstationer byggs upp, säger han.

Elbilar

Vid årsskiftet fanns det drygt 66 000 laddbara bilar i Sverige, varav cirka 1700 i Uppsala län. Den största andelen är laddhybrider med både förbränningsmotor och eldrift.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!