Slut för resvärdarna efter nyår
Från och med den 1 januari 2010 kommer det inte längre att finnas några resvärdar vid Resecentrum. Detta oroar bland annat Synskadades riksförbund i Uppsala län, som säger att det försvårar tillgängligheten för dem som behöver ledsagning.
- Vi har fått mycket uppskattning från synskadade för det arbete som vi har gjort, säger Kim Johansson t h, här tillsammans med kollegerna Daniel Gundersson och Björn Lindberg.
Foto: Nina Leijonhufvud
Under 2009 har resvärdarna varit projektanställda av Upplands Lokaltrafik, UL. Den sista december i år går deras kontrakt ut och det finns inga planer på någon fortsättning.
- Vi bedömer att behovet av resvärdar inte är lika stort i dag som när Resecentrum började byggas och därför kommer vi inte att ha dem kvar. Det har blivit lättare att hitta hållplatser och kundtjänst kommer att byggas ut, säger Nikodemus Kyhlén, försäljningschef på UL.
Enligt en ny EU-förordning som började gälla den 3 december i år ska alla resenärer som har behov av ledsagning till, från och mellan tåg erbjudas det. Busstrafiken kommer att fungera på ett liknande sätt inom något år, då ett EU-direktiv tvingar fram en lösning med ledsagning. Men fram tills säger UL att de inte kan erbjuda ledsagning till bussresenärer. Något som Synskadades riksförbund ser som en stor brist.
- För oss som är synskadade är det svårt bara att förflytta sig över busstationen och ta sig till rätt buss, säger Gunilla Thomsson, ombudsman på Synskadades riksförbund i Uppsala län.
Ledsagning har varit en mindre del av resvärdarnas arbete, men en viktig del tycker Gunilla Thomsson, som trycker på att det är en tillgänglighetsfråga. Även Kim Johansson, som arbetar som resvärd, undrar hur det kommer att gå för dem som är synskadade efter nyår.
- De flesta har inte problem att hitta i Resecentrum i dag, men frågan är hur synskadade ska ta sig från mötesplatserna till regionbussarna exempelvis utan hjälp från en ledsagare, säger Kim Johansson.
Lena Lantz, som har varit ansvarig för stödfunktionen på kommunens gatu- och trafikkontor tror inte att den förändring som sker efter årsskiftet kommer att få några stora konsekvenser. I de flesta fall följer en ledsagare eller taxichaufför med en synskadad resenär till den plats som han eller hon ska till, menar hon.
- Det ska inte bli så att någon drabbas av att resvärdarna slutar. Om det visar sig att det inte funkar kan det ske en ändring, säger Lena Lantz.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!