Studenten riskerar att nekas veterinärlegitimation.
Det var för ett år sedan som studenten dömdes för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen.
– Vad jag vet har vi inte tidigare haft något liknande fall vid SLU, säger Camilla Björkman, ordförande vid veterinärlinjens programnämnd.
Med motiveringen att man vill undvika särbehandling av den dömda studenten har ledande personer inom SLU hållit informationen om domen inom en liten krets, vilket väckt kritik inom utbildningen.
– Det hade varit bra om lärarna informerats så de kan hålla koll på studenten, tycker en SLU-anställd.
– Under utbildningen är vi ute på praktik. Det känns inte bra att en student har hand om djur efter att ha blivit straffad för brott som vi utbildas att förhindra, säger en veterinärstudent.
Hösten 2008, då studenten gick på veterinärlinjen, fick miljökontoret i Uppsala in en anmälan om att studentens häst for illa. Miljökontoret konstaterade att hästen hade svårt att gå på grund av smärtor. Studenten hade skött hästens hovar med den så kallade Strassermetoden. Djurskyddsmyndigheten har slagit fast att Strassermetoden kan medföra ”avsevärt och onödigt lidande”.
Enligt utredningen hade hästen fått inflammationer i hovarna redan 2007. Veterinär ska då ha ordinerat vila vilket studenten valde att inte följa. Istället hade hon tagit ut djuret på promenader eftersom det förespråkas av Strassermetoden. Miljökontoret såg det som ”anmärkningsvärt” att en veterinärstudent inte följde en veterinärs uppmaningar.
Hösten 2008 ansåg en hästägare att djuret for så illa att studenten måste tillkalla veterinär, vilket hon först gick med på men sedan avbokade. När en veterinär slutligen undersökt hästen blev bedömningen att den måste skos på grund av smärtorna. Enligt veterinären sa studenten nej eftersom det stred mot Strassermetoden. Studenten ville istället transportera hästen till en Strasserklinik i Tyskland men avråddes på grund av den långa resan. Efter övertalning kallades en hovslagare till platsen men nekades tillträde eftersom studenten ändå tänkte genomföra Tysklandsresan. När hästen slutligen skoddes kunde den genast röra sig mer obehindrat.
Studenten har förnekat brott. Hon säger i polisförhör att hästen inte lidit på något sätt och att de som uttalat sig om Strassermetoden förmodligen inte vet vad de talar om. Enligt studenten hade hon kontaktat veterinär när hon insett att hästen behövde vård. För att en student ska stängas av från utbildningen krävs i allmänhet att det rör något som är relaterat till studierna, exempelvis fusk.
– I det här fallet har jag svårt att se att det kan bli aktuellt med en disciplinär åtgärd, uppger SLU:s chefsjurist Lennart Jonsson.
Till följd av domen kan studenten komma att vägras veterinärlegitimation av Jordbruksverket. Det visar mejlväxling i ärendet mellan SLU och Jordbruksverket som UNT tagit del av. I sin bedömning av fallet hänvisar Jordbruksverket till att en utexaminerad veterinär som döms för djurplågeri löper stor risk att bli av med legitimationen.
– Men vi får ta ställning i frågan om studenten gör en ansökan när hon är klar med sin utbildning, säger Sara Samuelsson, veterinärinspektör vid Jordbruksverket.
Den dömda studenten vill inte ge några kommentarer till UNT.