Veterinärbristen har blivit extra påtaglig i sommar med minskade öppettider och längre väntetider på veterinärmottagningarna. UNT har tidigare skrivit om den pressade arbetssituationen för personal inom djursjukvården.
Förenklat lyfts två orsaker: allvarliga arbetsmiljöproblem och för få utbildningsplatser. Problemet med utbildningsplatser har diskuterats i flera år.
– Det finns en hundra procent ökad efterfrågan på veterinärer, säger Henrik Rönnberg, veterinär och professor på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
Han berättar att idag är hälften av de registrerade veterinärerna utbildade utomlands. Sveriges enda veterinärutbildning ansvarar SLU för, som varje år tar in 100 nya studenter.
– SLU välkomnar en expansion av veterinärutbildningen.
Henrik Rönnberg anser att det behövs en markant ökning av antalet platser, men understryker att det kräver en resursförstärkning, något som SLU inte ansvarar för.
– Vi har ett utbildningsuppdrag från staten och det klarar vi av bra, men ska vi utöka så måste det tillskjutas mer medel. I flera år vi har sagt till staten att vi gärna ser en utökning.
Det är Sveriges riksdag och regering som har det övergripande ansvaret för högre utbildning och forskning. De bestämmer vilka regler, mål och riktlinjer som ska gälla.
I början av sommaren meddelade regeringen att de skulle tillsätta en utredning för en hållbar och långsiktig hälso- och sjukvård för djur. Den ska vara klar i oktober 2022 och kommer lyfta frågan om antal utbildningsplatser.
Varför tror du att utredningen kommer först nu?
– Jag tror att det är fler aktörer från olika håll som lyfter frågan och inte bara universitet. Vi har varit tydliga med att det finns en brist och diskuterat det här länge. Nu har situationen ställts på sin spets genom att många aktörer har stora problem samtidigt, säger han.
Allt från mindre, privata djurkliniker till Jordbruksverket har svårt att täcka upp för personal, men veterinärbristen är också global.
– Internationellt råder det en brist. Sverige kan inte lita på att det kommer lika många veterinärer hit och arbetar.
Henrik Rönnberg säger att hittills har behovet på den svenska arbetsmarkanden mötts, men att det är genom ett ökat beroende av omvärlden.
– Det vore fördelaktigt om en högre andel utbildas i Sverige, eftersom det tryggar landets självförsörjning. Dessutom håller vi en hög kvalitet på vår utbildning här.