SLU-professor har gjort hästjobb inför OS

På lördagen drar OS-tävlingarna i ridsport i gång och Uppsalaprofessorn Lars Roepstorff har en nära relation till arrangemanget. Han har nämligen deltagit i arbetet med att anlägga hoppbanan.

Hoppbanan ligger i ståtliga omgivningar i parken utanför sjöfartsmuseet i Greenwich, National Maritime Museum.

Hoppbanan ligger i ståtliga omgivningar i parken utanför sjöfartsmuseet i Greenwich, National Maritime Museum.

Foto: Markus Schreiber

Uppsala2012-07-28 10:00

Lars Roepstorff är professor i rörelsemekanik vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala och han har full koll på hästars anatomi och hälsa. Dessa kunskaper gjorde att OS-arrangörerna fick upp ögonen för honom. För ett år sedan blev han inblandad i bygget av ridbanan.
– Det var i ett skede när arrangörerna hade mycket problem. Banan som hade byggts upp hade bland annat för mjukt underlag, säger Lars Roepstorff.

Ett bra underlag är viktigt eftersom hästarna annars kan skadas vid hoppen. När en häst hoppar över ett hinder på 1,6 meter kan belastningen på hästens ena framben bli fyra gånger kroppsvikten vid nedslaget. Därför är det viktigt att underlaget håller samma kvalitet över hela banan.
Lars Roepstorff har tidigare varit med och utvecklat en mekanisk hov som används vid mätningen av olika underlag.
– Hoven fungerar som en simulering av en häst som landar. Den har använts på över 200 banor, berättar Lars Roepstorff. Han har gjort mätningar vid flera andra ridsporttävlingar i Europa.
OS-tävlingarna i ridsport äger rum i Greenwich Park, i en temporär arena.
– Marken lutar överallt där ute. Ridbanan placeras därför på en plattform en bit över marken, förklarar Lars Roepstorff.

Arbetet med ridbanan har därför varit lite svårare än vanligt. Lars Roepstorff litar dock på att den håller för tävlingarna.
– Den här banan är egentligen bättre än många inomhusbanor med betongunderlag. Utmaningen är nu att se till att den hela tiden underhålls.
Lars Roepstorff kommer att befinna sig på plats i London när ridtävlingarna drar i gång.
– Jag är där för att hålla koll så att allt fungerar. Men jag får ju även se tävlingarna, det ska bli roligt! 



FAKTA

Har funnits sedan 1900
Ridsporter blev en del av Sommar-OS för första gången år 1900. I början fick bara manliga kavalleriofficerare delta. Först vid OS i Helsingfors 1952 tilläts damer vara med och tävla. Tre discipliner inom ridsport ingår i OS 2012. Dessa är dressyr, banhoppning och fälttävlan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!