SLU öppnar slakteri
Knappt har nyheten om att Scan lämnar Uppsala för gott klingat av, när det kommer besked om att en ny slakteriverksamhet öppnar i grannskapet.
- Det här är en fantastisk möjlighet som öppnar sig för SLU. Det blev uppenbart när Scan lade ner sin verksamhet i Uppsala att vi behöver ha ett slakteri i närområdet för vår forskning och undervisning. Bland annat behövs organ till undervisningen i anatomi som vi nu har fått hämta från olika ställen i landet, säger Arvid Uggla, dekanus vid den Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap vid SLU.
- I vårt nuvarande slakteri har vi i dag nått taket för kapaciteten. Och vi har känt att det finns ett ökat tryck från lantbrukarna i länet att skicka sina djur till slakt lokalt i stället för att de ska åka till Linköping, eller Rättvik, säger Lars-Henrik Säfström på Faringe Kött & Slakt.
- Det stora värdet som vi ser är att vi nu kan vara självförsörjande med råvara på charksidan. Dessutom kan vi nu ta den lokala grisen direkt från Funbo Lövsta och slipper transporterna fram och tillbaks till Skövde, säger Ulf Tillman, vd på Andersson & Tillman.
Det är SLU som bygger själva slakteriet på sin mark i Funbo Lövsta utanför Uppsala. I närheten kommer också SLU:s nya djurstallar att etableras efter flytten från Kungsängens gård. Energimässigt ska anläggningen bli självförsörjande genom att gödsel och slakteriavfall rötas i en biogasanläggning.
Slakteriet ska skötas av ett driftbolag som hyr lokalerna av SLU. Förhandlingar om driftbolagets ägarstruktur pågår, men tanken är att det ska ägas tillsammans av Faringe Kött & Slakt och Andersson & Tillman. I början av 2011 ska slakteriet vara redo att ta emot de första djuren för slakt. Det är också meningen att slakteriet ska bli Kravgodkänt.
Till att börja med planerar man att slakta 12 000 grisar, 3 000 kor eller hästar samt 7 000 lamm i det nya slakteriet. Men tillståndet medger det dubbla.
- Det går inte att börja i maximal skala. Det gäller att växa successivt, säger Ulf Tillman.
Han tänker sig att Andersson & Tillman kommer att ta hand om allt kött från de grisar som slaktas. Styckning och förpackning av det som i dag säljs under varumärket Vendelgrisen kommer att flytta ut till Lövsta vilket gör att produktionen av charkprodukter kan öka i Andersson & Tillmans nuvarande anläggning i Boländerna.
Faringe Kött & Slakt ser det nya slakteriet som ett komplement till den nuvarande verksamheten och att det här är en möjlighet att utöka och bredda sortimentet.
Det nya slakteriet kommer dock inte på långa vägar att kunna ta hand om djur från Upplands alla gårdar utan det blir liksom Faringe ett nischslakteri för närproducerat kött. Det pågår också en del projekt i mycket mindre skala med intressenter som vill starta gårdsslakterier.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!