SLU-forskare upptäckte ny fågelart

Forskare från bland annat Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala har upptäckt en ny fågelart i centrala Kina.

Nyupptäckt. Så här ser den lilla Sichuansmygsångaren ut, som är släkt med gräshoppssångaren i Sverige.

Nyupptäckt. Så här ser den lilla Sichuansmygsångaren ut, som är släkt med gräshoppssångaren i Sverige.

Foto: Per Alström

Uppsala2015-05-04 00:05

– Bland annat dna-prover och analyser av fågelsången har hjälpt oss att särskilja den nyupptäckta sichuansmygsångaren från en närbesläktad art, den rödbruna smygsångaren, som lever i samma områden, säger professor Per Alström vid Artdatabanken vid SLU i Uppsala.

Sichuansmygsångaren, som fått det vetenskapliga namnet Locustella chengi, är släkt med den i Sverige inte helt ovanliga gräshoppssångaren och de mer sällsynta flod- och vassångarna.

– I likhet med sina svenska släktingar är sichuansmygsångaren extremt tillbakadragen och svår att se där den förekommer i ört- och buskvegetation i bergsområden på mellan 1 000 och 2 300 meters höjd. Lokalt är den ganska talrik och det finns inga direkta hot mot dess livsmiljö, säger Per Alström.

Att den vetenskapliga beskrivningen av sichuansmygsångaren kommer först nu beror alltså inte på att den är extremt sällsynt.

– De viktigaste förklaringarna till att sichuansmygsångaren förbisetts är dess tillbakadragna livsstil och att den är extremt lik den rödbruna smygsångaren. Båda kan förekomma lokalt på samma berg, men brukar leva åtskilda i höjdled, säger Per Alström.

Det finns dock en del yttre skillnader i kroppens proportioner mellan Sichuansmygsångaren och den rödbruna smygsångaren. Än tydligare är skillnaderna i de båda fågelarternas sång. Sichuansmygsångaren har ett alldeles eget, mycket enkelt sångsätt, där en sträv, utdragen ton följs av en kortare ton, gång på gång med jämna mellanrum under flera minuter.

Dna-analyser har spelat en avgörande roll när forskarna nu kunnat klassa sichuansmygsångaren som en egen art.

– Dna analyserna visar visserligen att sichuansmygsångaren och den rödbruna smygsångaren är mycket närbesläktade, men också att de levt åtskilda sedan cirka 850 000 år sedan då de skildes från en gemensam förfader, säger Per Alström.

Förutom forskare från SLU och Göteborgs universitet ingår forskare från Kina, USA, Storbritannien och Vietnam i den internationell forskargrupp som uppäckt sichuansmugsångaren Locustella chengi. Chengi i artnamnet är en hyllning till den ledande kinesiske ornitologen professor Cheng Tso-hsi, som avled 1998.

Upptäckten beskrivs utförligt i vetenskapstidskriften Avian Research och kan läsas på webbadressen http://dx.doi.org/10.1186/s40657-015-0016-z

Fakta Fem fågelarter upptäcks årligen

Sedan millennieskiftet har i genomsnitt fem nya fågelarter upptäckts per år i världen, med undantag för 2013, då hela 25 nya arter beskrevs.

De allra flesta nyupptäckta arterna lever i Sydamerika.

Från Kina, inklusive Taiwan, har "bara" elva nya fågelarter beskrivits sedan 1930. Per Alström har varit med och beskrivit fem av dem.

Per Alström och hans kollega Urban Olsson vid Göteborgs universitet är de enda svenskar som beskrivit nya fågelarter i modern tid.

Som jämförelse har i Sverige inom det svenska artprojektet sedan starten 2002 upptäckts 950 för vetenskapen nya arter, framför allt insekter, andra ryggradslösa djur och svampar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om