SLU: "Budgeten egentligen ett sparpaket"
- Att bara ge oss en pris- och löneuppräkning på 16,7 miljoner kr för 2005 är inget annat än en central besparing. Det kunde regeringen lika gärna ha sagt rakt ut, säger SLU:s förvaltningschef Ulf Heyman dagen efter budgetpropositionen.
- I klartext säger regeringen att våra anställdas löner bara får öka med någon procent. Det fungerar givetvis inte alls när resten av arbetsmarknaden ligger på 3,5 procent, fortsätter Ulf Heyman.
- Egentligen är det här inget nytt. Att snåla in på pris- och löneuppräkningen har de svenska regeringarna ägnat sig åt ända sedan 1991.
- I slutet på 1990-talet klarade sig universiteten eftersom en rad nya forskningsfinansiärer tillkom. Nu stagnerar eller minskar de externa anslagen, och det slår obönhörligt mot oss.
Regeringen pressar systemet
Ulf Heyman tycker forsknings- och utbildningsminister Thomas Östros borde vara väldigt oroad över att den svenska högskolan kommer att gå back över 800 miljoner kr i år.
- Regeringen har pressat systemet för långt. Östros vill satsa 2,3 miljarder kr på forskning inom medicin och teknik under de närmaste fyra åren. Det är ungefär lika mycket som regeringen spara in genom att inte ge universiteten tillräckligt stor pris- och lönekompensation. Så egentligen är det ingen satsning på högskolan alls.
Mindre personal
Att SLU just nu genomför en stor personal- och lokalminskning ser han som något av en räddning.
- Vi kommer att överleva ett par år till på grund av de stora neddragningar som just pågår. Problemet är att de här centrala besparingarna bara fortsätter. Om vi inte får tillräcklig kompensation för pris- och löneökningarna måste vi fortsätta att dra in på både personal och lokaler.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!