SLU avstår från energisatsning

Sveriges lantbruksuniversitet lägger en satsning på grön el på is, trots att en utredning visar att det skulle vara lönsamt redan från start.

Vind är den största, men också lönsammaste, delen av den föreslagna energiinvesteringen. Denna del genomförs dock inte nu.

Vind är den största, men också lönsammaste, delen av den föreslagna energiinvesteringen. Denna del genomförs dock inte nu.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Uppsala2016-01-11 06:01

Rapporten som gjorts är resultatet av en utredning som pågått i flera år. Totalt har utredningen kostat omkring 400 000 kronor. Men nu läggs den åt sidan.

– Vi har kommit fram till att i det läge som universitetet är med stora investeringar så är riskläget inte bra för att göra den här investeringen, säger Martin Melkersson, universitetsdirektör.

Men den stora investeringen på Campusområdet är det ju Akademiska Hus som gjort.

– Ja, men det påverkar hyran som vi får betala.

Enligt energirapporten skulle den här investeringen ge en vinst, redan från början. Kan det inte vara ett sätt att minska driftskostnaderna om man inte bara tänker på miljöaspekten?

– Prognoserna visar att det skulle fungera ekonomiskt. Men det finns en risk att det inte gör det. Och då skulle det försvaga forsknings- och utbildningsverksamheten, säger Martin Melkersson.

Miljöfrågorna är en viktig del i forskningen på SLU. Och det har också gjort att man på många områden vill vara ett föredöme på miljöområdet. Och det är bakgrunden till att utredningen initierades från början.

I rapporten, som kom i somras, finns förslag på tre olika delar med satsningar på vindkraft, solenergi och vattenkraft.

Man har fattat beslut om att genomföra de mindre delarna av utredningens förslag, ett vattenkraftverk i liten skala vid Grimsö forskningsstation samt solceller på taken till universitetets egna byggnader i Alnarp, Umeå och Lövsta, utanför Uppsala. Den del som skulle ge det största bidraget, och också enligt utredningen är den lönsammaste, att investera i egen vindkraft genomförs inte.

Investering i egen vindkraft är i dag ett ganska vanligt sätt att säkra sin energiförsörjning, både för företag och för privatpersoner. För privatpersoner handlar det om att man köper in sig med andelar i ett vindkraftverk medan företag köper ett eller flera vindkraftverk för att täcka sin energiförbrukning.

I SLU:s fall handlar det om en investering på omkring 130 miljoner kronor för att täcka hela energibehovet. Men trots det stora beloppet visar utredningen att det är lönsamt redan år 2017. I känslighetsanalysen som gjorts är återbetalningstiden för investeringen mellan 12 och 20 år, med olika antaganden för utvecklingen av energipriser och räntor.

Johanna Sennmark, miljöchef på SLU, tror dock att satsningen kan genomföras senare.

– Det är klart att det är synd att man inte fattar det här beslutet nu. Men jag förväntar mig att man kan ta det längre fram, säger Johanna Sennmark.

Läs mer: Forskares flygresor under lupp

Vindkraften betalar sig snabbast

Utredningen pekar ut tre olika delar för att SLU ska bli självförsörjande på el.

Egen vindkraft i en vindkraftspark ger en årlig energiproduktion på 30 000 MWh. Investeringen är 132,5 miljoner kronor. Återbetalningstiden för vindinvesteringen beräknas till 15 år

Solceller på taket till SLU:s egna byggnader kan ge 150 MWh till en investeringskostnad på 1,97 miljoner kronor. Återbetalningstiden är över 20 år.

Vattenkraft vid SLU:s forskningsstation i Grimsö kan ge 275 MWh till en investering på 2,84 miljoner kronor. Återbetalningstiden är över 20 år.

Styrelsen har beslutat att genomföra vatten- och soldelarna, men avvaktar med vinddelen i förslaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om