Slottskällans bryggeri vill bygga ut
Sommartid är öltid. När solen skiner och semestrarna börjar ökar alkoholkonsumtionen. Det betyder klirr i kassan för Slottskällans bryggeri i Uppsala.
Nu är den rätt sliskig, säger bryggmästaren Urban Nilsson och smakar lite försiktigt på den grumliga drycken.
Som bryggmästare har han tagit fram recepten på bryggeriets olika ölsorter, från den kolsvarta stouten till den ljusa lagervariant som lagom till sommaren har börjat säljas under namnet Semester.
Att ta fram särskilda säsongsöler har blivit något av en specialitet för Uppsalabryggeriet. Kräftsäsongen, påsken, julen och sommaren får sina egna ölsorter. Men förhoppningen är att vissa säsongsöl ska gå att sälja större delen av året.
— Semester kan man ju ha när som helst och det lutar åt att vi kommer att göra en vintervariant, säger delägaren och vd:n Jan Eric Svensson.
Ändå är det sommaren som är den allra viktigaste tiden för ett bryggeri. Under juni, juli och augusti ökar ölförsäljningen kraftigt, särskilt om solen tittar fram. I Uppsala län såldes exempelvis drygt 1,7 miljoner liter öl på Systembolaget under dessa månader i fjol. Det kan jämföras med att det under ölets lågsäsong i januari, februari och mars såldes sammanlagt 1,2 miljoner liter öl.
De senaste åren har också alkoholkonsumtionen ökat i Sverige, något som borde gynna bryggerierna. Ändå är bryggerinäringen på många sätt en bransch i kris. Bryggerijättarna som fått en allt mer dominerande roll har valt att köpa upp mindre konkurrenter, rationalisera hårt och satsa på lågprisöl för att möta konkurrensen från bland annat privatimporterad öl.
För Slottskällan gäller det därför att hitta en egen nisch. Att priskonkurrera är ingen framkomlig väg.
— Vi har inte den kapaciteten. Här gör vi 400 000 liter öl om året. På ett stort bryggeri kan de brygga över 100 000 liter åt gången, berättar Urban Nilsson.
Genom att satsa på kvalitet och få in ölet på krogar som vill profilera sig med lite finare ölsorter ska Slottskällan ändå kunna klara sig, tror Jan Eric Svensson.
— Kan vi göra en produkt som är bättre än de stora bryggerierna klarar av så bör vi också kunna ta lite bättre betalt, säger han.
Men några snabba vinster finns knappast att hämta i branschen, tillstår han. I september 2003 gick Slottskällan i konkurs och Jan Eric Svensson klev in som ny delägare. Som UNT tidigare rapporterat är ägarna på jakt efter fler investerare för att kunna finansiera en utbyggnad. Men trots att man nu går med vinst så har finansiärerna dragit sig för att satsa på bryggeriet.
— Alla rådgivare avråder från den här branschen, säger Jan Eric Svensson, som ändå tror att en utbyggnad till omkring 600 000 liter i årlig produktion ska kunna klaras före årsskiftet.
Målet är dock betydligt högre satt.
— Vi måste upp till mellan en och en och en halv miljon liter för att få ordentlig lönsamhet. Så det gäller att folk tar Semester, säger han med ett leende.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!