Slottet skulle bli mer majestätiskt

Uppsala slott kunde ha blivit vitt med gallerilänga mot staden och loftgång med utsikt mot botaniska. Hur hade vi upplevt slottet om det utformats enligt Fransiscus Pahrs 1500-talsritning? Mer majestätiskt, tror Elisabeth Haster.

Förslaget finare. Isac Rydén gillar 1500-talsslottet bättre än dagens Uppsala slott.

Förslaget finare. Isac Rydén gillar 1500-talsslottet bättre än dagens Uppsala slott.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2014-08-19 12:14

På slottsvinden förvaras en stor byggnadsmodell som föreställer ett alternativt förslag till hur Uppsala slott skulle ha utformats. UNT tog med bilder av byggnadsmodellen ut på stan och lät förbipasserande kommentera förslaget. Slottsintresserade Elisabeth Haster reste runt med sin moster under uppväxten och såg på franska slott. Hon tycker att idén från 1500-talet hade fått Uppsala slott att se mer europeiskt ut.
– Jag tycker att det ser jättefint ut!

Det slott som står här i dag tycker hon inte alls om.
– Om man tog bort de runda tornen skulle det se ut som ett fängelse. Det är inget krusidulligt någonstans. Enkelt kan visserligen vara fint men ett slott ska ju vara majestätiskt.

På en parkbänk vid Svandammen sitter Inger Engblom med hunden Douglas. Slottets sida mot staden, huvudlängan, kunde ha blivit en kortare länga men genombruten så att man i dag hade kunnat se staden inifrån borggården.
– Jag tror att det hade blivit ett väldigt snyggt slott. Det liknar Skokloster lite grann.

Byggmodellen, som UNT på den här tidningssidan har monterat in i Uppsalamiljö, gjordes under ledning av Nils Sundquist på 1950-talet. Enligt boken Uppsala slott - Vasaborgen är slottsmodellen tolkningar av de ursprungliga ritningar som Franciscus Pahr tog fram på uppdrag av Johan III. Helt hypotetisk är dock tvärlängan på norra sidan vid Gunillaklockan. Nils Sundquist hade en teori om hur slottet skulle ha fullbordats med ytterligare två torn.

87-årige Lars Gezelius som är Uppsalabo, före detta antikvarie och medförfattare till boken, tycker att förslaget är fascinerande att titta på.
– Det är sagolikt, säreget och främmande i den miljö som vi har i dag. Hade slottet blivit av så kanske staden hade sett annorlunda ut, influerat arkitekter och andra byggnader i en annan riktning.

Men någon invändning mot utseendet på dagens Uppsala slott har han inte.
– Historia är historia och ser ut som den gör. Så är det också med byggnadshistoria.

Mindre delar av slottet byggdes, det finns det rester av, men inte slottet i sin helhet. Byggmästararkitekten Fransiscus Pahr dog 1580.
Synd, tycker 15-årige Isac Rydén som sitter uppe vid Gunillaklockan och fipplar på mobilen när UNT visar bilderna.
– Det slottet hade ju sett finare ut.

Alternativ till Uppsala slott

FAKTA

Byggmästararkitekten Franciscus Pahrs slottsmodell finns beskriven i boken om Uppsala slott - Vasaborgen. Modellen är en tolkning av den ritning som finns bevarad från 1500-talet. Slottets huvudbyggnad, sydflygeln, skulle ha fått två rundtorn med annorlunda utformning mot dagens torn. Nedifrån staden hade man sett ett slott med ett torn och en genombruten gallerilänga. På trappsidan ut mot orangeriet och Barockträdgården skulle det ha varit en genombruten mur med en altan ovanpå. På slottsvinden förvaras ytterligare en slottsmodell bestående av fyra torn. I landshövdingens residens på Uppsala slott finns en tavla föreställande ett slott med hela fem torn och en obelisk som tornar upp sig på sidan mot Fyrisån och staden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!