Uppsala är en av städerna som haft problem med kriminella uppgörelser och här finns minst två kriminella nätverk. Det bekräftar även Bo Wennström, professor emeritus i rättsvetenskap vid Uppsala universitet.
– Jag vet att nätverken finns bland annat i exempelvis Gottsunda.
Bo Wennström skräder inte orden när det gäller hur samhället hanterat utvecklingen.
– Vi har slösat bort 60 år på åtgärder som inte fungerar. Att kriminaliteten skulle bottna i sociala och ekonomiska orsaker stämmer inte. Det är bara en liten del av de fattiga som blir kriminella. Jag skulle säga att det är samma faktorer som gör att en person får dåliga betyg som att den blir kriminell, inte att dålig skolgång leder till brottslighet, säger Bo Wennström.
Hur kan samhället lösa problemen?
– Eftersom det handlar om parallella rättsordningar måste samhället föra en ny kamp för att vinna. Jag tror inte på långsiktiga lösningar, utan det som behövs är "hands on"-åtgärder inom rättssystemet som börjar verka omgående, säger Bo Wennström.
UNT har tidigare uppmärksammat att fler unga hamnar i brottsregistret. Enligt Bo Wennström kan det bero på att vissa pojkar hamnar mellan familjenätverken och staten.
– Det händer att de kriminella nätverken ibland är svaga i förhållande till unga pojkar och då hamnar pojkarna i ett ingenmansland mellan nätverken och staten. Vi kan se det här i Järva där det varit många skjutningar, det finns liksom inga spärrar för vad de kan göra, säger Bo Wennström.