Moderaterna vänder sig mot att kommunen tagit bort rabatten på parkering i innerstan. Kommunalråd Fredrik Ahlstedt (M) menar att beslutet kommer påverka centrala Uppsalas handlare, restauranger och caféer negativt.
– Folkhälsomyndigheten har gått ut med att man ska förlänga sina restriktioner och rekommendationer till årsskiftet. Då tycker jag det är rimligt att de stödåtgärder som kommunen beslutade om under våren förlängs tills dess, säger han.
Rekommendationen att undvika kollektivtrafiken tror han kommer hindra människor från att åka till stan. Han anser även att man bör ha kvar de rabatterade parkeringsavgifterna eftersom de har visat sig vara verksamma.
– Vi har nästan fått upp antalet besökare i city till samma nivåer som föregående år. Här har den sänkta avgiften spelat en stor roll, säger han.
Kommunalråd Erik Pelling (S) tror att besökare fortfarande kommer att lockas till stan med hjälp av en annan åtgärd. Han syftar på beslutet att ha kvar gratis hyra för uteserveringar som ska bli kvar i två år till. Han vill också understryka att man hade bestämt att parkeringsrabatten skulle slopas senast 1 september.
– Vi har redan förlängt rabatten en gång tidigare och då var vi tydliga med att det inte skulle bli fler förlängningar eftersom det är en dyr åtgärd, säger han.
Kommer handeln påverkas av att rabatten slopas?
– Allting påverkar handeln, men nu har vi valt att förlänga den andra åtgärden som har en liknande effekt. I den bästa av världar hade vi haft kvar båda åtgärderna, men vi måste hushålla med skattebetalarnas pengar.
Uppsala citysamverkans vd Lisa Thörn bekräftar bilden att insatsen har haft effekt. Statistik från parkeringsbolagen visar att fler har parkerat i stadskärnan sedan rabatten infördes. När rabatten slopas är det blandade känslor.
– Vi är glada att kommunen var så snabb med att införa den här lösningen i våras. Vi hade gärna behållit rabatten, men vi har samtidigt förståelse för att man inte kan ha kvar den hur länge som helst, säger hon.
Uppsala citysamverkan mäter flödet av människor vid 14 platser i Uppsalas stadskärna. Enligt mätningarna har flödet minskat de senaste veckorna och då tappar också verksamheterna omsättning.
– Vi gick ut med en undersökning där många butiker berättar att de är oroliga för hur framtiden ska se ut, säger Lisa Thörn.