Slöjdcirkus på Upplandsmuseet
Tre trappor upp i Upplandsmuseet ackompanjeras barnen i ringdansen av ljudet från en nyckelharpa. Klass 4A i Storvretaskolan har slöjdcirkus. En omtyckt aktivitet för att hålla gamla traditioner vid liv.
Adrian Lagerlöf och Daniel Ljungberg provar på att karda.
Foto: Elin Fyrby
I dag är det klass 4A från Storvretaskolan som besöker slöjdcirkusen. På väggarna hänger skinn och naturmaterial, något som många elever aldrig har sett på riktigt menar Tore Qvarfordt. Inne i rummet finns flera stationer där man kan prova på olika slöjdmoment.
Det är en koncentrerad stämning bland eleverna. Några syr. Andra kardar ull. Bakom väggen dansas det. Men det är inte disko utan traditionella folkdanser som barnen får lära sig.
Daniel Ljungberg, 10 år, har dansat på morgonen. Roligt men svårt konstaterar han.
- Nu kardar jag eftersom jag ska göra ett nyckelband. Men man får inte ta för mycket ull för då trasslar det sig.
Tore Qvarfordt förklarar att slöjdcirkus bygger på en fri pedagogik. Barnen bestämmer vad de vill göra.
- Vi går inte in och styr eftersom eleverna lär sig mer om de själva får inspireras av materialen, säger han.
I mitten av rummet sitter nioåriga Bella Lagrange. Hon har kardat ull som klasskompisen Daniel och sedan har hon tvinnat ullen till ett band. Bandet ska sättas fast på en pinne.
- Sen ska jag fästa bandet i en träring och då är min leksak färdig.
Bella ställer sig upp med pinnen i handen.
- Nu gäller det att fånga ringen på pinnen, säger hon samtidigt som hon kastar ut ringen.
Leken har en lång historia och kallas för "fånga ringen" förklarar Tore Qvarfordt.
- Barnen får lära sig att arbeta med naturmaterial som man använde förr i tiden och det tycker dom är väldigt roligt. Ofta lyser eleverna när dagen är slut. Det är ett minne för livet, säger han.
Förutom eleverna deltar några handledare från olika delar av Uppsala län. Handledarna ska lära sig hur slöjdcirkus fungerar eftersom de ska anordna slöjdklubbar för barn där de bor.
- För mig som jobbar som textillärare är det roligt att få lära mig mer om naturmaterial och hur man använde materialen förr. Det kommer jag ta med mig till undervisningen, säger Maria Annögård.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!