Forskarvärlden i stort har sedan länge placerat homeopatin i facket pseudoventenskap, men Luc Montagnier är ändå inte ensam bland nobelpristagare om att ha uttalat sympati för den.
Det har även Brian Josephson, som 1973 var en av mottagarna av fysikpriset för forskning kring supraledare. (Begreppet Jopsephsoneffekten har bokstavligen för alltid skrivit in hans namn i vetenskapshistorien.)
Enligt Josephsons kritiker inom forskarvärlden, och de är många, har han inte åstadkommit något av vetenskapligt värde sedan han fick sitt Nobelpris. Däremot är Josephson genom sitt Nobelpris en auktoritet som anhängare av bland annat homeopati och paranormala företeelser som fjärrsyn och telepati gillar att hänvisa till som ett slags bevis för att vetenskapen numera skulle visa att de har rätt.
Själv använde Brian Josephson sin auktoritet som Nobelpristagare när han i en broschyr från brittiska postverklet i samband med Nobelprisens 100-årsjubileum hävdade att telepati är ett bevisat fenomen, som väntar på att få en kvantmekanisk förklaring. Uttalandet fick stor uppmärksamhet i media, liksom kritiken från många av hans fysikerkolleger. En av dem skrev att om man ställde lika låga krav på bevis inom andra vetenskapsgrenar som Josephson gjorde när det gällde telepati skulle man få se broar rasa samman över hela landet och fler människor dö än botas av nya mediciner.