Rusning efter furumöbler – säljs för stora summor

Sedan ett par år tillbaka är svenska furumöbler hårdvaluta på den internationella antikmarknaden. Trenden håller i sig. På Uppsala auktionskammare klubbas ständigt furumöbler för hundratusentals kronor.

Erik Ingare, intendent, och Magnus Bexhed, vd, är experter på antika furumöbler och beskriver Axel Einar Hjorths furumöbler som "modernismens allmoge".

Erik Ingare, intendent, och Magnus Bexhed, vd, är experter på antika furumöbler och beskriver Axel Einar Hjorths furumöbler som "modernismens allmoge".

Foto: Daniel Wahlberg

Uppsala2024-02-06 20:00

Vad sägs om tolv furustolar med diverse skrapmärken, lagningar, borrhål och lösa sittdynor som stått på en festvåning på ett kafé i Skellefteå sedan 1930-talet? Utropspriset på 30 000 kronor låter kanske som mycket pengar för den oinvigde. Men när klubban på Uppsala auktionskammare föll härom veckan landade prislappen på hela 290 000 kronor.

– Det är jätteroligt att säljaren fick så bra betalt, särskilt med tanke på att det inte är äkta Axel Einar Hjorth-stolar. Men egentligen är detta bland de minst uppseendeväckande furumöblerna som vi sålt. Den här typen av furumöbler säljer vi hela tiden, säger Magnus Bexhed, vd för Uppsala auktionskammare och expert på tv-programmet Antikrundan.

undefined
De 12 stolarna som klubbades för 290 000 kronor i januari var inte äkta Axel Einar Hjorth-stolar. De var dock tillverkade under samma tidpunkt och hade en dokumenterad historia, vilket var anledningen till det höga priset.

Sedan ett par år har skandinaviska furumöbler från det tidiga 1900-talet varit hårdvaluta på den internationella antikmöbelmarknaden. Trenden håller i sig och på Uppsala auktionskammare har ett femtiotal furumöbler smidda av den berömda möbeldesignern Axel Einar Hjorth från Nordiska kompaniet i Stockholm sålts det senaste året.

– I dag har sociala medier och influensers en otrolig genomslagskraft. Syns en kändis tillsammans med de här möblerna vill ännu fler inreda sina hem med svenska furumöbler. Nästa gång kanske de syns med något annat och då är det istället det som gäller, förklarar Bexhed.

undefined
En vilostol av "Skoga"-modell byggd av Nordiska kompaniet på 1930-talet auktionerades i november ut för hela 520 000 kronor.

Den dyraste enskilda stolen som sålts på Uppsala auktionskammare är en vilostol av typen "Skoga" som klubbades för hela 600 000 kronor. Det går att hitta billigare furumöbler än så, men den som är på jakt efter äkta Axel Einar Hjorth-möbler behöver investera åtminstone 5 000 kronor, menar Bexhed och intendented Erik Ingarö. Samtidigt minns de en tid då gamla furumöbler som rensades ut från herrgårdar och sommarhus helt enkelt eldades upp.

– Under 1920-talets slut låg Axel Einar Hjorth bakom några av de mest exklusiva möbler som någonsin tillverkats i Sverige. Man har inte ens från antikbranschens sida förstått att en person som Hjorth skulle vara den som låg bakom dessa till synes enkla furumöblerna, säger Erik Ingarö.

undefined
Erik Ingare, intendent, och Magnus Bexhed, vd, är experter på antika furumöbler och beskriver Axel Einar Hjorths furumöbler som "modernismens allmoge".

Det är stort hemlighetsmakeri kring köparna av stolarna. Ofta är det inte kunderna själva som dyker upp på auktionerna, utan personer som anlitats som inredare.

– Det vi kan säga är att många av de svenska gamla furumöbler som sålts på Uppsala auktionskammare idag befinner sig i mycket exklusiva miljöer, säger Magnus Bexhed.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!