Slitet rackarberg ska rustas

Studentbostäderna på Rackarberget ska totalrenoveras. Bra, anser flera av de boende, som tycker 60-talskorridorerna är slitna. Men det får inte bli för dyrt.

Kultur. Rackarbergets bostäder har högt kulturhistoriskt värde och det yttre bör bevaras.

Kultur. Rackarbergets bostäder har högt kulturhistoriskt värde och det yttre bör bevaras.

Foto: Felicia Andreasson

Uppsala2017-04-05 08:09

Rackarberget har idag 966 studentbostäder. De flesta består av dubbletter och korridorer med upp till sju rum med gemensam dusch och kök. Området är byggt på 1960-talet och i stort behov av upprustning.

Studenten Chero Eliassi från Kalmar sitter och solar på en sliten trappa på en av gårdarna. Hon tycker inte det är en dag för sent med renovering.

– Här har inte hänt något på länge vad jag vet. Jag bor i en korridor med sju rum och där är det mögel i badrummet, köket är helt nedgånget, handdukskrokarna hänger. Vi är sju personer som ska dela på kök och badrum då vill man ju att det ska vara fräscht, säger hon.

Renoveringar kommer att innebära ökade hyror. De ligger på cirka 3000 kronor för ett korridorsrum i dag. Vad är du beredd att betala?

– Max femton procent mer än nu. Man måste ju anpassa hyrorna till vilka inkomster studenterna har. Vi lever på studiemedel, säger Chero Eliassi.

Sara Persson som bott i området sedan augusti anser också att standarden är väldigt låg.

– I mitt rum är det iskallt på vintern, jättehett på sommaren och det drar överallt. Trots det så höjer de hyran. I dag betalar jag 3000 kronor i månaden. Med en ordinär standardhöjning kan jag tänka mig att betala 500-700 kronor mer.

Astrid Wäckman som pluggar till sjuksköterska sätter hyrestaket till max 4000 kronor.

– Det är slitet och vi har fått ny spis i min korridor, så det funkar. Men korridoren skulle må bra av en renovering. Det syns att det var länge sedan, säger hon.

Enligt Uppsalahem är det för tidigt att säga hur stora hyreshöjningar det kommer att bli.

– Allt beror på hur omfattande renoveringar vi måste göra. Studentbostäder går inte att jämföra med andra hyresboenden där folk bor kvar i 20 år. Studenter har en högre omflyttningstakt och det ökar slitaget mycket mer, säger Uppsalahems bygg- och fastighetschef Lars-Gunnar Sjöö.

Under hösten ska bostadsbolaget gå igenom ett hus grundligt för att se hur stora renoveringsbehoven är.

Enligt en bygganmälan som Uppsalahem gjort till Uppsala kommun ska inredningar och snickerier bytas ut. Ytskikt, som målning och tapetsering, ska göras både invändigt och allmänna utrymmen. Allt från el till ventilation och it-system ska förnyas och husens insida kan behöva tilläggsisoleras eftersom de är mycket energikrävande. Även fönster och ytterdörrar behöver renoveras eller bytas ut.

Utöver det tänker Uppsalahem bygga om en del av korridorerna.

–Vissa är stora och många delar på en dusch. Där tänker vi oss att minska storleken på korridoren och bygga om rum till mindre lägenheter. Många vill inte längre ha 60-talsstandard där flera delar på ett badrum. Men korridorerna är väldigt olika utformade på Rackarberget så vi får titta på vad vi ska göra från hus till hus. Vi har inte gjort några renoveringar på det här sättet tidigare, säger Lars-Gunnar Sjöö.

Studenten Chero Eliassi som i dag har egen toalett kan gott tänka sig att fortsätta dela dusch för att hålla kostnaderna nere.

– Men jag tycker att korridoren borde ha ett gemensamt rum att umgås i. Köket är pyttelitet och duger inte för det, säger hon.

Några sådana planer finns dock inte i dagsläget. Om delar av vissa korridorer byggs om till lägenheter så minskar antalet rum. Tanken är att det ska kompenseras genom att nya rum och lägenheter ska byggas i Rackarbergshusens källar- och suterrängdelar. Målet är att behålla antalet bostäder på dagens nivå.

Samtidigt som Rackarberget renoveras ska området, som UNT tidigare berättat, också förtätas med fler hus med studentbostäder.

Kulturhistoriskt värdefullt

Studentbostäderna på Rackarberget har höga kulturhistoriska värden och ingår i riksintresset för kulturmiljövården i Uppsala.

En konsultanalys har gjorts av de tänkta renoveringarna visar att husens yttre byggnadsdetaljer bör renoveras.

Alla entréer som är gjorda i trä rustas och bevaras.

Samtliga balkongräcken renoveras, balkongplattor som är trasiga ersätts. Befintliga träräcken ersättas med nya i samma form och dimension.

Hängrännor, stuprör och plåtavtäckningar i koppar bevaras och kompletteras där de är trasiga.

Källa: Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!