Slarv med remisser på Akademiska sjukhuset
Ett röntgenbesked om cancer lades av misstag i patientens journal och arkiverades. Först ett halvår senare, när patienten blev akut sjuk, fick patienten och vårdpersonalen kännedom om röntgenresultatet. Eva Åkerlind, patientombudsman i Uppsala läns landsting, anser att Akademiska sjukhuset behöver skärpa sina rutiner kring remisshanteringar.
Patienten tvingades i ett halvår vänta på besked efter en genomförd röntgenundersökning. Det var först när hennes tillstånd försämrades och hon lades in på Akademiska sjukhuset som vårdpersonal upptäckte röntgensvaret. Det hade av misstag hamnat i hennes patientjournal.
Resultatet som vid det här laget hade hunnit bli ett halvår gammalt visade att cancern spridit sig hos patienten.
Eva Åkerlind säger att ärendet nu har anmälts till Socialstyrelsen.
Saknar statistik
Uppsala läns landsting saknar statistik över hur många remisser som försvinner varje år inom sjukvården i länet. Eva Åkerlind säger att hon "lite för ofta" får telefonsamtal från patienter som inte fått något besked från sjukvården.
— Jag får ett antal telefonsamtal från patienter som blivit lovade remisser. Ibland har remisserna försvunnit på vägen, ibland har de inte ens skrivits av läkaren, säger Eva Åkerlind.
Ska granskas
Hon nämner bland annat en patient som fick vänta i ett halvår på att få besked om en remiss. Då fick patienten veta att remissen inte hade skickats av läkaren.
Sveriges Radio Ekot rapporterade på tisdagen att Socialstyrelsen har startat en granskning av remisshanteringen vid flera sjukhus i landet med syfte att förbättra rutinerna. Akademiska sjukhuset hör till de sjukhus som kommer att få sina rutiner granskade.
Händelser där remisser har försvunnit ska som regel anmälas till Socialstyrelsen. Eva Åkerlind tror dock att långt ifrån alla avvikelser anmäls av sjukvården i Uppsala läns landsting.
Hon och patientnämnden skrev i vintras ett brev till landstingets ägardelegation och krävde att man vidtar åtgärder för att förbättra rutinerna kring remisshanteringen.
Medveten om problemen
I ägardelegationen sitter bland annat landstingsrådet Mats O Karlsson (s) och oppositionens representant Arne Sandemo (m).
Mats O Karlsson säger att han är medveten om att det finns problem i landstinget med remisser som försvinner.
— Problemen finns framför allt på Akademiska sjukhuset. Vi har begärt en återrapport från sjukhuset om hur rutinerna har förbättrats.
Björn Ragnarsson, chefsläkare på Akademiska sjukhuset, säger att det inte finns någon samlad statistik över hur många remisser som försvinner varje år från Akademiska sjukhuset.
Han tror att svinnet kommer att minska i takt med att sjukhuset allt mer går över till att skriva in alla patientuppgifter direkt på datorn.
— Ju fler manuella moment man tar bort från journalhanteringen, desto mer tror jag att vi förbättrar säkerheten för patienterna, säger Björn Ragnarsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!